Pastinákový krém

Minulý týden jsemna zahrádce vyryla poslední pastinák. Všechny předcházející pastináky byly dost veliké, ale tento byl úplný obr. Velikost minimálně XXXL ??. Měl rovných 60 cm. Musela jsem si ho vyfotit, tak kdyby jste mi nevěřili, podívejte se do fotek po receptem ?. Dnes jsem z něj uvařila naprosto skvělou polévku, překvapivě pastinákový krém ?.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 600 ml vody
  • 200 ml ovesné smetany
  • 500 g očistěného pastináku
  • 100 g cibule
  • 1 brambora
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL přepuštěného másla
  • 1 ČL soli
  • Špetka muškátového oříšku

Postup přípravy:

  • Pastinák očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli oloupeme, přepůlíme a krájíme na půlměsíčky, česnek na plátky.
  • V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo a přisypme k němu cibuli. Restujeme dosklovata. Přidáme česnek, chvíli restujeme.
  • K hotovému základu přidáme nastrouhaný pastinák, sůl a pomalu zahříváme asi 10 minut. Pastinák pustí vodu a tu necháme z hrnce odpařit. Doporučuji od sporáku neodcházet a pastinák míchat, aby se nepřichytil.
  • K takto připravenému pastináku přisypeme oloupaný a na malé kousky nakrájený brambor.
  • Přilijeme vodu a vaříme do změknutí zeleniny.
  • Hotovou směs vložíme do mixeru, přilijeme ovesnou smetanu a vše rozmixujeme na hladký krém.
  • Do hotové polévky přistrouháme muškátový oříšek, vmícháme 1 PL přepuštěného másla a dle potřeby dochutíme solí.

Podáváme:

  • S česnekem medvědím a orestovanou hlívou (na podzim třeba s orestovanou bedlou nebo růžovkou) (viz foto)
  • S orestovaným na kostičky pokrájeným kváskovým chlebem
  • Posypané semínky
  • S orestovaným tempehem a posypané pažitkou

Poznámka:

  • Pro bezlepkovou variantu lze ovesnou smetanu lze nahradit smetanou kravskou nebo rýžovou.
  • Pro veganskou variantu nahradíme přepuštěné máslo olejem a použijeme buď ovesnou nebo rýžovou smetanu.
  • Abyste měli polévku takto světlou, je potřeba cibulku restovat dosklovata, ne dozlatova. Jinak se Vám polévka zabarví do takové zlatohnědé barvy, právě tou orestovanou zlatavou cibulkou.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *