Pesto

Není nad domácí pesto ? Letos máme znovu velikou úrodu ořechů a i bazalky, tak se snažím využít vše, co zahrada dá. Když bazalku před mixováním zblanšírujete, pesto zůstane krásně zelené po celou dobu, než ho sníte ?.

Suroviny:

  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 25 g lístků bazalky (asi 1 hrst, cca 50-60 lístků, záleží na jejich velikosti)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g parmezánu (část lze nahradit pecorinem, pesto bude mít výraznější chuť)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ČL citronové šťávy
  • Sůl dle potřeby

Postup přípravy:

  1. Vlašské ořechy orestujte nasucho na pánvi. Nechte vychladnout.
  2. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Kdo nemá lis na česnek, utře ručně stroužek česneku se solí.
  4. Připravte si hrnec a mísu takové velikosti, do kterých se vám vejde síto s bazalkou.
  5. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do mísy nalijte co nejvíce studenou vodu (můžete do ní přidat kostky ledu).
  6. Odpovídající množství bazalky dejte do síta, ponořte do hrnce s vroucí vodou. Ihned vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou.
  7. Bazalku nechte co nejvíce okapat.
  8. Mezitím rozmixujte ořechy. Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte.
  9. Přilijte olej a opět chvilku promixujte. Dochuťte solí. Ti, kdo třeli stroužek česneku se solí možná nebudou muset další sůl přidávat. Záleží na množství soli, které při úpravě česneku potřebovali.

Pesto lze uchovávat:

  • V lednici 3-5 dní.
  • Lze namrazit do tvořítek na led.
  • Sterilovat 20 minut při 80°C.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *