Datlové cukroví
Posted On 14. 12. 2018
V naivní představě, že vydrží do Vánoc, jsme upekla toto cukroví raději rovnou ve 4 dávkách. Nemáme nic….. Je to vlastně jediné cukroví, u kterého se všichni mé tři děti shodují, že je naprosto skvělé. Je třeba ho nechat 2-3 dny uležet, aby upečené těsto nasálo vlhkosti z krému a pak je to opravdu dobrota. ?
Suroviny:
- 250 g ječné mouky
- 100 g másla
- 170 g datlového sirupu
- 50 g strouhaných ořechů
- 3 PL kukuřičného škrobu/vanilkového pudinku
- 2 PL kakaa
- ½ ČL skořice
- ½ ČL jedlé sody
- 4 kapky esenciálního oleje citron nebo strouhaná citronová kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Všechny suroviny smícháme a necháme minimálně 2 hodiny uležet.
- Vyválíme (velmi dobře to jde za pomoci igelitového sáčku) a vykrajujeme požadované tvary.
- Upečeme.
Mandlový krém:
- 140 ml vody
- 100 g másla
- 80 ml mandlové smetany
- 25 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
- 4 PL javorového sirupu
- Kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Vodu smícháme s mandlovou smetanou, sirupem a pudingovým práškem.
- Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pudinková kaše a máslo musejí mít stejnou teplotu, jinak se Vám krém při šlehání srazí.
- Vychladlou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a přidáme kůru z bio citronu.
5 Comments
Prosím čím můžu nahradit ječnou mouku?
Dobrý den, Iveto,
ječnou mouku můžete nahradit moukou pšeničnou, ideálně celozrnnou jemně mletou. Můžete použít klasickou pšeničnou mouku i špaldovou mouku. Jen je dobré, aby byly jemně mleté. Pokud byste nesehnala celozrnnou mouku jemně mletou, použijte úplně obyčejnou mouku hladkou.
Ječnou mouku používám proto, že má lepší nutriční vlastnosti než mouka pšeničná. Dá se koupit ve větších supermarketech v oddělení dzravé výživy.
Přeji Vám hezké pečení. Míša
Dobrý den,paní Míšo, velice jsme si oblíbili datlová kolečka. Peču je už asi 3.rokem ze 3.dávek. Krémem je slepuji až těsně před Vánocemi. Ale protože peču více druhů cukroví, nějakou dobu je skladuji v krabicích na balkoně. Letos krém v cukroví asi po 10 dnech začal plesnivět. Chtěla jsem se zeptat, zda to mohlo být tím, že místo cukru se do krému používá javorový sirup? A jak dlouho je můžu skladovat? Děkuji za odpověď a za skvělé recepty Jiřina Veselá
Hezký den, paní Jiřino,
loňské Vánoce i mně jedna dávka cukroví začala plesnivět :-.(. Bohužel nevím, čím to bylo, ale myslím si, že díky covidovému období se výrazně zhoršila kvalita potravin!! Čeho jsem si všimla, že sušené datle jsou více vlhké než dříve, rýžový sirup z Countrylifu má najednou o hodně nižší kalorickou hodnotu, tudíž je více ředěný vodou, ani máslo a tvaroh už není co bývalo…. Kupovaná mouka je občas tak špatná, že mi z ní nejde kváskový chléb.
A ke všemu bylo během vánočního období poměrně teplo. Sníh přišel dříve a na Vánoce bylo bláto. Tak ani ta teplota skladování cukroví na balkoně nepomohla.
Nehájím touto odpovědí javorový sirup, ale roky mi tento recept bez problémů fungoval s javovorým sirupem, tak si myslím, že ta plíseň byla výsledkem konmbinací jak teplého počasí, tak zhoršenou kvalitou potravin. Co s tím, to nevím 🙁 Já toto cukroví běžně skladuji až měsíc.
Věřím, že letos tomu bude jinak :-). Mějte se moc hezky. Míša
Dobrý večer paní Míšo, moc děkuji za odpověď. Jiřina Veselá