Kokosovo – čokoládové řezy
Sladká tečka nesmí chybět během vánočních svátků, ani na jiných oslavách nebo setkání. Abychom naše těla nezatěžovali kombinací bílé mouky, cukru a nevhodných tuků je dobré si rozmyslet, jaký sladký dezert připravíme. Tyto řezy jsou jednak bezlepkové a zároveň bez cukru, slazené pouze datlemi. Dají servírovat i jako vánoční cukroví, pokud je nakrájíte na malé kousky. V uvedené dávce u nás doma vydrží pouze 1-2 dny ?.
Tento recept můžete též vidět v pořadu Sama doma, vysílaného 27.11.2018:
1. vstup v Sama doma – cuketová omáčka
2. vstup v Sama doma – kokosové řezy
Suroviny korpus:
- 70 g pohankové mouky
- 30 g strouhaného kokosu
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL datlového pyré
- 1 PL kakaového prášku
- 6 PL vody
- 1 ČL vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů) nebo 1/2 ČL jedlé sody
Postup přípravy:
- Uvedené suroviny smícháme a těsto dáme do dortové formy.
- Pečeme při 170°C asi 10 minut.
Tip: Pokud chcete mít těsto jemnější, je dobré kokos rozmixovat najemno.
Suroviny na přípravu datlového pyré:
180 g vypeckovaných datlí
120 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Suroviny na kokosovou náplň:
- 200 g strouhaného kokosu (100 g namixujeme najemno)
- 300 ml kokosového mléka
- 40 g kokosového tuku
- 4 PL javorového sirupu
- 8 g kuzu /nebo kukuřičného škrobu
- 2 kapky citronové esence/1 ČL strouhané citronové kůry.
Postup přípravy:
- 100 g strouhaný kokosu nameleme/rozmixujeme najemno.
- Smícháme se zbylým množstvím strouhaného kokosu.
- V kokosovém mléku rozmícháme kuzu a přisypeme do něj směs rozmixovaného a strouhaného kokosu.
- Přidáme kokosový tuk, javorový sirup a přivedeme k varu.
- Chvilku povaříme.
- Do hotové směsi kápneme citronovou esenci nebo vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a natřeme na upečený korpus.
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 60 g kokosového tuku
- 60 g datlového sirupu
- 3 PL datlového pyré
Postup přípravy:
- Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře.
- Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.
- Čokoládovou polevu natřeme na kokosovou hmotu.
- Řezy dáme vychladit, ideálně přes noc.
- Uchováváme v chladu.