Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty
Posted On 8. 11. 2016
Pro změnu opět pohanka 🙂 Ale tentokrát trochu jinak.
Přijde mi trochu zvláštní namazat si pomazánky z obilovin na chleba z obilovin…. Ale pro konzervativce, proč ne.
Já mám ráda tuto pomazánku jako hlavní jídlo se spoustou zeleniny – pickles, pečená zelenina, červená řepa upravená za tepla… komu to přijde zvláštní, namaže si jednoduše pomazánku na krajíc chleba a k tomu třeba cibuli :-DD
Suroviny:
- 150 g pohanky (kroupy)
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 20 g sušených rajčat
- 1 ČL majoránky
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 ČL koření adžika/ mletá paprika/ grilovací koření
- 1 ČL soli
- Olej
Čerstvé bylinky – cibulová nať, bazalka, pažitka, lze i listy lichořeřišnice
Postup přípravy:
- Rajčata namočíme do vody.
- Namáčecí vodu nevyléváme. Dle potřeby ji použijeme při mixování pomazánky.
- Pohanku zalijeme horkou vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a povaříme asi 2 minuty.
- Stáhneme z ohně a necháme v teple dojít.
- Cibulku a česnek nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji do zlatova.
- Přidáme majoránku a necháme ji na oleji rozvonět.
- Přisypeme lahůdkové droždí a adžiku. Promícháme. Osolíme.
- Vše smícháme s uvařenou pohankou.
- Rozmixujeme.
- Nakonec vmícháme pokrájená rajčata a jemně posekané zelené natě.
Poznámka:
Lidi trpící celiakií musí vynechat v receptu lahůdkové droždí.