Zeleninový boršč
Posted On 25. 10. 2016
Zná to asi každý, že má období, kdy jí jednu nebo dvě potraviny pořád dokola. Já to mám s červenou řepou… Doma ji už nikdo nechce jíst, protože ji dělám téměř pořád… ale mně to nevadí, klidně si ji budu vařit jen pro sebe :-). Možná bych se měla zamyslet, co mi to má říci :-).
Červená řepa:
- Posiluje srdce
- Zvlhčuje střeva (ideální pro ty, kteří trpí zácpou)
- Pročišťuje krev
- Je bohatá na křemík
Celkově vařená kořenová zelenina je harmonizující, posiluje střed těla, naše trávení pohladí a také prospívá i plicím. Kořenová zelenina roste do Země a stejně tak naše tělo potřebuje na podzim stáhnout energii z povrchu těla dovnitř. Je to nádherný soulad energií :-D.
Suroviny na 4 porce polévky:
- 300 g červené řepy
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g tuřínu (brambor)
- 1 velká cibule
- 4 PL domácího pickles nebo kysaného zelí
- bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1,2 l vody
- 1-2 ČL soli
- Olej
- volitelně – uzený tempeh, umeocet, z koření lze přidat i černuchu
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Orestujeme ji na oleji do zlatova.
- Přidáme koření – bobkový list, pepř a nové koření a necháme je na oleji rozvonět. Já miluju chuť černuchy, kterou do polévky také přidávám (asi ½ ČL).
- Mezitím si oloupeme mrkev, celer, tuřín a červenou řepu, které nakrájíme na malé kousky (kostičky).
- Pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce s cibulí a kořením.
- Za stálého míchání ji orestujeme a následně zalijeme vodou.
- Vaříme do změknutí zeleniny.
- Po změknutí zeleniny odebereme ¼ – 1/3 polévky a rozmixujeme do krémova.
- Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky a přidáme pickles nebo kysané zelí.
- Prohřejeme.
- Dochutíme solí.
- Kdo má rád, může dochutit polévku umeoctem.
Podáváme:
- Zjemněné rýžovou /ovesnou smetanou
- S orestovaným uzeným tempehem
- Posypané zelenými natěmi