Zeleninový boršč

Zná to asi každý, že má období, kdy jí jednu nebo dvě potraviny pořád dokola. Já to mám s červenou řepou… Doma ji už nikdo nechce jíst, protože ji dělám téměř pořád… ale mně to nevadí, klidně si ji budu vařit jen pro sebe :-). Možná bych se měla zamyslet, co mi to má říci :-).

Zeleninový Boršč

Červená řepa:

  • Posiluje srdce
  • Zvlhčuje střeva (ideální pro ty, kteří trpí zácpou)
  • Pročišťuje krev
  • Je bohatá na křemík

Celkově vařená kořenová zelenina je harmonizující, posiluje střed těla, naše trávení pohladí a také prospívá i plicím. Kořenová zelenina roste do Země a stejně tak naše tělo potřebuje na podzim stáhnout energii z povrchu těla dovnitř. Je to nádherný soulad energií :-D.

Suroviny na 4 porce polévky:

  • 300 g červené řepy
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g tuřínu (brambor)
  • 1 velká cibule
  • 4 PL domácího pickles nebo kysaného zelí
  • bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1,2 l vody
  • 1-2 ČL soli
  • Olej
  • volitelně – uzený tempeh, umeocet, z koření lze přidat i černuchu

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno.
  2. Orestujeme ji na oleji do zlatova.
  3. Přidáme koření – bobkový list, pepř a nové koření a necháme je na oleji rozvonět. Já miluju chuť černuchy, kterou do polévky také přidávám (asi ½ ČL).
  4. Mezitím si oloupeme mrkev, celer, tuřín a červenou řepu, které nakrájíme na malé kousky (kostičky).
  5. Pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce s cibulí a kořením.
  6. Za stálého míchání ji orestujeme a následně zalijeme vodou.
  7. Vaříme do změknutí zeleniny.
  8. Po změknutí zeleniny odebereme ¼ – 1/3 polévky a rozmixujeme do krémova.
  9. Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky a přidáme pickles nebo kysané zelí.
  10. Prohřejeme.
  11. Dochutíme solí.
  12. Kdo má rád, může dochutit polévku umeoctem.

Podáváme:

  • Zjemněné rýžovou /ovesnou smetanou
  • S orestovaným uzeným tempehem
  • Posypané zelenými natěmi

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *