Hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy
Na mých stránkách přibyly další dva recepty, tentokrát s podzimním nádechem – „hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy“ a „polévka z tuřínu fazolek a quinoi“.
Na podzim má největší aktivitu dráha plic a tlustého střeva. Oba orgány mají na starost eliminační procesy. Proto je důležité nezanášet tělo nekvalitní stravou, aby bezcenné, spotřebované a překonané mohlo odejít a uvolnilo místo novému…. jak na fyzické, tak i na psychické rovině….
Zároveň je nutné, připravit tělo na zimu, vyživit a pomoci mu stáhnou energii dovnitř do těla jako příprava na zimu.
Asi teď budu vkládat více receptů s houbami, fazolkami, fenyklem a kořenovou zeleninou (celer, mrkev, tuřín, červená řepa, pastinák,…).
Jednak proto, že je to zelenina, která aktuálně dozrává a také člověk nemusí podnikat adrenalinové nákupy a s vypětím svých sil shánět suroviny, které momentálně nejsou běžně ke koupi. Zároveň většina uvedených potraviny má vztah k plicím a zahřejí naše trávení. 🙂
Suroviny:
- 300 g mrkve
- 150 g hlívy
- 150 g zelených fazolek
- 120 g fenyklu
- 50 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 3 PL
- 3 PL ovesné smetany (lidé s celiakií použijí rýžovou smetanu)
- Olej
- Zelené natě – kopr, petrželka, šrůcha zelená,….
Postup přípravy:
- Česnek prolisujeme nebo utřeme a orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi.
- Mrkev nakrájíme kolmo na vlásečnice – tj. na kolečka.
- Fenykl pokrájíme na nudličky.
- Zelené fazolky omyjeme, pokrájíme na malé kousky a společně s mrkví a fenyklem vložíme do pánve s česnekem.
- Orestujeme a přidáme pokrájenou hlívu a
- Osmahneme.
- Osolíme.
- Přidáme vlašské ořechy.
- Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
- Přilijeme ovesnou smetanu.
- Dochutíme koprem nebo jinými zelenými natěmi
Podáváme:
- S celozrnnou rýží
- S ječnými kroupami
- S jáhly
- Sypané gomasiem (směs podrceného opraženého sezamu /bílého, černého/ se solí)
- Se salátem z červené řepy
Poznámka:
- Kdo má bezlepkovou dietu, použije rýžovou smetanu.