Dýňová polévka s fenyklem
Kašel – poměrně vděčné podzimní téma ke konverzaci. 90% maminek Vám bude rozumět :-). Já osobně mám někdy pocit – na všechno se vykašlat a jen “být” …. Ale to je jiný druh kašle… 😀
Zpět k tomu, co nás trápí na průduškách a ne na srdci. Jak jsme již psala u receptu.
Ve zkratce ještě jednou:
Potraviny mající afinitu k plicím a ke kašli (jak vlhkému, tak suchému) jsou:
- Mrkev
- Bulva fenyklu
- Bílá část pórku
- Rýže
Ostatní kombinace záleží na typu kašle – vlhký, suchý, horkost, chlad,….
Další základní pravidlo – bílkovina zahleňuje. Mám-li tedy vlhký kašel s velkým množství hlenů je nutné se vyhnout konzumaci: mléčných výrobků, masa, ořechovin, semen a sladkostí (cukr).
Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany :-).
Suroviny na 4 porce:
- 500 g dýně Hokaido
- 250 g mrkve
- 250 g fenyklu
- 150 g pórku – hlavně jeho bílá část
- 10 g rosolovky stříbrné – bílé čínské houby
- 3 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm
- Olej (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More)
- 1 ČL soli
- 650 ml vody
- 150 ml kokosového mléka
- Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)
- Jarní cibulka
- (umeocet)
Postup přípravy:
- Pórek nakrájíme na jemno.
- Dýni, mrkev a fenykl pokrájíme na větší kousky (polévku budeme mixovat, není nutné zeleninu krájet na jemno).
- Na rozpáleném oleji (kdo má rád ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, nahradí jím olej) osmahneme nakrájený pórek a orestujeme do zlatova.
- Přidáme bobkový list a hřebíček, které necháme na oleji rozvonět.
- Přisypeme nakrájenou dýni, mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
- Osolíme.
- Do hrnce vložíme kousek oloupaného zázvoru, mořskou řasu Wakame a bílou čínskou houbu.
- Zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
- Po uvaření vyndáme zázvor, hřebíček a bobkové listy.
- Do uvařené zeleniny přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme na hladký krém.
- Dle potřeby dochutíme solí nebo umeoctem.
- Podáváme s ředkvičkami, posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi
Podáváme:
- s ředkvičkami
- posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi
Poznámka:
Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:
- Vařenou celozrnnou rýži
- Vařené ječné kroupy
- Vařenou slzovku
Dobrý den paní Míšo, dnes jsem vařila poprvé tuto polévku, povedla se mi a je výborná, mohu do ní místo vody použít vývar?
Krásný den, paní Pavlíno,
určitě můžete použít vývar. Polévka bude mít intenzivnější, lepší chuť :-). Mějte se moc hezky. Míša