Pečená rajčata
Posted On 25. 9. 2016
Nevím, kolikrát jsem už tento recept sdílela na
Jsou dvě možnosti, jak postupovat. Buď můžeme rajčata upéci v troubě nebo je můžeme dusit v hrnci. Pečená rajčata jsou chutnější, ale když jich máte hodně, tak je dušení lepší. Co se týká surovin, tak vše je stejné, jen technologický postup je jiný :-). Při dušení ke konci přidávám listy bazalky a pak vše rozmixuji.
Obojí – jak pečená, tak i dušená rajčata zasteriluji a mám špajz plný pečených rajčat a rajčatovo-bazalkové omáčky 🙂
Suroviny:
- 1,5 kg rajčat
- 300 g rýžového sirupu
- Bylinky – dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka
- olivový olej
- 3PL sojové omáčky Tamari
- sůl
Postup:
- Plech vymažeme olivovým olejem.
- Rajčata nakrájíme na měsíčky a klademe na vymazaný plech.
- Rýžovým sirupem zalijeme rajčata, posypeme bylinkami a polijeme sojovou omáčkou.
- Lehce osolíme.
- Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut na 170°C. Ale i déle, záleží, kolik tekutiny rajčata pustí.
- Hotová rajčata poznáme tak, že se odpaří šťáva, kterou rajčata pustí a rýžový sirup začne po stranách plechu karamelizovat.
- Máme-li jich hodně, můžeme je nandat do sklenic a sterilovat do zásoby – 20 minut při 80°C.
Hotovou směs můžeme použít na přípravu více jídel:
- Lze namazat na chléb.
- Jako omáčku na těstoviny – na oleji orestujeme utřený česnek, přidáme pečená rajčata, alternativní smetanu a rozmixujeme.
- Lze je sterilovat a mít uchované do zásoby.
Poznámka: Lze použít i sojovou omáčku Shoyu. Pak ale nebude výsledná rajčatová omáčka bezlepková. Kdo nemá Shoyu ani Tamari, použije více soli.