Podkrkonošské kyselo
Na této polévce jsem doslova “vyrostla”. Jednou týdně k nám do vesnice přiváželi žitný kvas. Z něj se připravuje tato skvělá polévka. Žitný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More dodá polévce její nakyslou chuť. Mnoho lidí mate název a myslí, že je ze zelí. Ne, ne 🙂 Pouze z brambor, hub a kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More 🙂
Tento recept můžete zároveň vidět v
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g brambor
- 1 cibule
- ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo olej
- hrst sušených hub i více
- 1 ČL celého kmínu
- sůl
- 1 l vody
- 100 g žitného kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More
- Umeocet dle potřeby
- (3 vejce)
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájíme na malé kousky.
- Brambory oloupeme a nakrájíme.
- Na ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo na oleji osmahneme cibuli, přidáme sůl a kmín, pokrájené brambory a sušené houby.
- Přilijeme vodu a směs uvedeme do varu.
- Když jsou brambory uvařené, rozmícháme si vedle v hrnečku kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More se studenou vodou (100 ml vody).
- Za stálého míchání vlijeme rozmíchaný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More do polévky.
- Podle potřeby dochutíme solí a okyselíme umeoctem.
- Tradičně se na konci varu do kysela vmíchává vejce, buď přímo, nebo se nejdříve osmaží na másle či na oleji a získanou smaženici přidáme do polévky.