Fenyklovo-rajčatová polévka
Posted On 20. 9. 2016
Další recept nejen s rajčaty :-).
Tentokrát jsem do receptu přidala i bulvu fenyklu, protože tlumí kašel a podporuje vykašlávání. Myslím, že na podzim by se měl v receptech vyskytovat častěji :-). Mrkev patří mezi zeleninu, která má také vztah k plícím. A když se na to podíváme z pěstitelského pohledu, tak vše, co je v receptu, právě dozrává. Prošla jsem totiž zahrádkou 😀
Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany 🙂
Fenyklovo -rajčatová polévka
Suroviny na 4 porce:
- 400 g rajčat
- 250 g mrkve
- 250 g fenyklu
- 1 cibule
- Jarní cibulka
- 2 bobkové listy
- Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm
- Olej (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More)
- ½ ČL soli
- ½ ČL ochucené soli Shangri – la (kdo nemá, vynechá)
- Bylinky – čerstvý citronový tymián (kdo nemá, použije sušený a přidá trochu citronové šťáy)
- 450 ml vody
- 150 ml kokosového mléka
- Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)
Postup přípravy:
- Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.
- Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, nahradí jím olej) a zahřejeme.
- Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.
- Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
- Osolíme.
- Přidáme bylinky (tymián, bobkový list), přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.
- Přidáme oloupaný zázvor a mořskou řasu, která obohatí polévku minerály.
- Zalijeme vodou.
- Vaříme asi 15 minut, do změknutí fenyklu.
- Vyjmeme bobkové listy a zázvor.
- Po uvaření odebereme 1/3 polévkové směs do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí a to tyčový mixer. Já vybírám hlavně velké kusy rajčat a uvařenou mořskou řasu Wakame, kterou po rozmixování nikdo nenajde.
- Polévku zjemníme kokosovým mlékem.
- Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky.
- Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Podáváme:
- Pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)
- S olivovým olejem.
- S klíčky
- S kváskovým chlebem
- Lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice
Poznámka: Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:
- Vařenou celozrnnou rýži
- Vařené ječné kroupy
- Vařenou slzovku
2 Comments
Dobrý den, Míšo, recept mě velice mile překvapil. Polévku jsem určitě nevařila naposled. Děkuji za recept. Monika
Dobrý den, Moniko,
to mě moc těší. Ano, tato dýňová polévka je jiná, neobvyklá, ale za mě také moc dobrá:-).
Krásné podzimní dny:-)
Míša