Rajčatová polévka se slzovkou
Letos je zřejmě rajčatový rok, alespoň u nás na zahradě. Už jsem sklidila 40 kg rajčat. Špajz mám plný rajčatových omáček s bazalkou a rýžovým sirupem. Je to skvělá „zavařenina“, ze které dělám omáčky na špagety, pizzu, pomazánky, polévku 🙂 Už jich mám minimálně 40 skleniček. A ještě asi 20 kg rajčat dozraje :-DDD.
A dnes jsem měla velikou chuť na rajčatovou polévku. Je to velmi rychlá polévka a mám ji moc ráda.
Vzhledem k tomu, že rajčata jsou termicky chladná potravina, nesoucí vlhko a chlad, je mnohem lepší tepelná úprava. Polévku jsem ještě vylepšila odvarem ze slzovky. Aby mně stačila k obědu porce polévky, přidala jsem si do hotové polévky uvařené slzovkové krupky:-). Bašta :-). Vzhledem k tomu, že nejsem vystudovaný kuchař, tak mi je jedno, jestli se rajčatová polévka vaří tak či onak. Já ji vařím, jak mi chutná :-D. Ostatně, jako vše ostatní.
Opět je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktozy.
Suroviny na 1-2 porce:
- 550 g rajčat
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 cibule
- Olej (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More)
- 2 PL
- ½ ČL soli
- 1 PL citronové šťávyl
- Bylinky – tymián, rozmarýn
- Slzovkový vývar doplněný vodou na objem 600 ml
Postup přípravy:
- Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.
- Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, použije ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More) a zahřejeme.
- Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.
- Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Restujeme asi 5 minut.
- Osolíme.
- Přidáme bylinky, přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.
- Zalijeme vodou se slzovkovým vývarem.
- Kdo nemá slzovkový vývar, použije 600 ml vody.
- Přidáme 2 PL rajčatové omáčky. (kdo nemá přidá rajčatový protlak)
- Vaříme asi 15 minut.
- Po uvaření 1/3 polévkové směsi (já vybírám hlavně velké kusy rajčat) přendáme do mixovací nádoby a rozmixujeme do hladka. Stačí na to tyčový mixer.
- Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Podáváme:
- pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)
- s olivovým olejem
- s lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice
Poznámka:
Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:
- Vařenou celozrnnou rýži
- Vařené ječné kroupy
- Krupky slzovky