Sedmikráskový sirup
Posted On 1. 9. 2016
Další možnost, jak využít rozkvetlou zahradu :-DD
Dělali jsme s dětmi sedmikráskový sirup. Je to jednoduché a pro většinu asi i známé…. ale přece jen vkládám 🙂
Sedmikráskový sirup je vhodný při nachlazení a při kašli. U nás ho přidáváme do tymiánového čaje, když jsme nastydlý. Dá se pít i s vodou, ale při nachlazení jsou lepší teplé nápoje, než studená voda.
Suroviny:
- cca 500 kvítků sedmikrásky
- 750 ml vody
- 750 g třtinového cukru
- 1 citron
Postup:
- Převařte 750 ml vody a nechte ji trochu vystydnout.
- Mezitím si natrhejte sedmikráskové květy.
- Květy zalijte horkou vodou a přidejte pokrájený citron. pokud je v kvalitě bio, tak ho neloupejte. Konvenční citrony raději loupu.
- Nechte 24 hodin louhovat.
- Poté sceďte přes plátno a poté pořádně vymačkejte.
- Scezený sirup zahřejte a vsypte do něj cukr.
- Míchejte do úplného rozpuštění cukru.
- Nalijte do skleniček.
- Někdo na vrch sirupu kápne trochu pálenky, aby se sirup nekazil. Já ho 20 minut steriluji při 80°C. Možná to není třeba, ale jistota je jistota 😀