Černucha
Miluji její chuť, jak v polévkách, tak i jiných zeleninových a luštěninových jídlech. Znát ji můžete z „libanonského chleba“ a různých luštěninových dhálů. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou, tymiánem i česnekem.
A hlavně je nádherná :-DDDD
Lidově se jí říká černý kmín, ale s kmínem nemá nic společného. Patří do čeledi pryskyřníkovitých.
Je to jednoletá bylinka, která se výrazně semení, takže pokud si ji jednou vysejete, máte ji každý rok :-). Alespoň u nás to tak je.
Má ráda suchá, slunná místa, tam kde mi téměř nic jiného neroste. Je též nádherná v suchých vazbách :).
Nejen, že je výtečné koření (používá se hlavně na Středním Východě a Jižní Evropě – na Balkáně, v Turecku i v Indii) ale má i značné léčivé účinky.
Působí:
- proti střevním parazitům
- proti plynatosti
- při tělesné a duševní slabosti
- Podporuje trávení – rozpouští hleny a podporuje tvorbu žluči
- na odstranění bolesti hlavy a břicha
- protizánětlivě
- povzbuzuje dělohu
- zvyšuje vylučování mléka při kojení
- má antiseptické účinky, kterých se využívá při hnisavých zánětech a hemeroidech (ve formě kašovitých obkladů nebo tinktur)
Pozor: nedoporučuje se používat v těhotenství.