Karbanátky ze zeleného loupaného hrachu
Máme tu moje nejmilejší roční období – Babí léto, Ten, kdo se zajímá o TČM ví, že největší aktivitu má dráha sleziny a žaludku. Slezina nemá ráda „vlhko a chlad“. Pokud nefunguje jak má, máme problémy s vlhkostí – např. rýma, výtoky…. A hůře trávíme přijatou potravu. V tomto případě je namístě zcela vyloučit jakékoli mléčné výrobky (kromě ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More). Ti, kdo nejedí maso, jsou pak odkázáni na příjem bílkovin v podobě luštěnin a ořechů.
Jeden z možných luštěninových receptů na doplnění bílkovin.
Složení:
- 200 g loupaného zeleného hrachu
- 150 g vařené celozrnné rýže
- 50 g pohankové mouky
- 200 g strouhané mrkve
- Řasa kombu – velikost poštovní známky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2-3 ČL soli
- 2 ks bobkového listu
- ½ ČL římského kmínu
- 1 ČL koriandru
- 2 PL sojové omáčky Tamari
- 3 PL gomasia (lze vynechat)
- Zelené bylinky (dobromysl, tymián)
- Cca 100 ml vody
- Olej nebo ghí
Postup přípravy:
- Zelený hrách namočíme, ideálně přes noc.
- Namáčecí vody alespoň 2 x vyměníme.
- Poté dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme řasu Kombu a bobkový list.
- Uvaříme do měkka.
- Hrách slijeme (vodu po uvaření si uschováme). Bobkové listy vyhodíme.
- Uvařené množství hrachu včetně mořské řasy vložíme do mixeru, přilijeme 100 ml vody, která nám zbyla po uvaření hrachu. (pokud nezbyla žádná, přilijeme teplou vodu).
- Přidáme uvedené koření, které jsme předtím podrtili – římský kmín, koriandr a přilijeme sojovou omáčku.
- Vše rozmixujeme.
- Cibulku nakrájíme na jemno, česnek rozmačkáme a vše osmažíme do růžova na oleji nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More.
- Směs z mixeru dáme do mísy a přidáme strouhanou mrkev, vařenou rýži, nasekané bylinky, směs z pánvičky – cibuli, česnek a pohankovou mouku.
- Vše smícháme, necháme asi 10 minut uležet a poté tvarujeme karbanátky.
- Smažíme buď na oleji nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More. Pro ty, kteří nechtějí smažit, naskládáme karbanátky na vymazaný plech a pečeme v troubě.
Poznámka: Kdo nemá ráda koření typu -koriandr, římský kmín, tak uvedené množství v receptu nahradí majoránkou 🙂
Jako přílohu lze servírovat:
- Vařenou obilninu – jáhly, celozrnnou rýži
- Nebo jen se zeleninou – dušenou, glazovanou, restovanou, pečenou,… (v karbanátcích je již obsažená obilnina v podobě rýže a pohanky, tak ji není třeba podávat v příloze)
Comment. Dobry den; karbanatky jsou moc dobre; je mi nedrzi pohromade; nevimco jsem udelala spatne
Hezký den, Iveto, omlouvám se za velmi pozdní odpověď, ale objevila jsem Váš komentář až dnes 🙁
To, že se karbanátky rozpadají může být tím, že:
– jste je smažila ve vyšší vrstvě oleje. Pak řídnou a rozpadají se 🙁
– nebo že byl hrášek hodně rozvařený
Máte-li je chuť zkusit opět, zkuste do těsta přidat 3 polévkové lžíce nalmetého lněného semínka a nechtě těsto cca 15 minut odpočívat. Semínko funguje jako skvělé pojivo. Doporučuji karbanátky spíše péci v troubě.
Tak snad to bude příště lepší:-)
Mějte se moc hezky. Míša