Pečená zeleninová omáčka s batáty
Posted On 29. 7. 2016
Suroviny na 3-4 porce:
- 600 g rajčat
- 200 g cukety
- 300 g batátů
- 200 g mrkve
- 1 větší paprika (ideálně červená kapie)
- 1 malá chilli paprička (nebo sušená)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 60 ml kokosového mléka (nemusí být)
- ½ ČL mletého kmínu
- 1 ČL drceného koriandru
- 1 ČL drceného římského kmínu
- 3 PL umeocta
- 1 PL Tamari
- Sůl
- olej
- Čerstvé bylinky – rozmarýnu, tymián, saturejka
Poznámka: Poměr zelenin si můžete upravit podle Vaší chuti. Není důležité, abyste měli přesně např. 300 g batátů… Důležitá je pohoda u vaření 🙂
Postup přípravy – omáčka:
- Zeleninu (rajčata, cuketu, papriku, cibuli, česnek) očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata na osminy, cibuli na měsíčky, česnek na ¼, z papriky odstraníme jádřinec a pokrájíme na menší kousky. Komu vadí slupky v jídle, tak si papriku a rajčata oloupe.
- Cuketu pokrájíme na malé kousky. Když je mladá, nemusíme ji loupat.
- Z chilli papričky ukrojíme takové množství, jak chceme, aby byla omáčka pálivá.
- Vše dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posypeme římským kmínem a koriandrem. Poklademe bylinkami.
- Přidáme 3 PL umeocta.
- Pečeme okolo 40 minut na 200°C.
- Batáty oloupeme, mrkev očistíme a nakrájíme na malé kousky, (max 2 cm velké).
- Vložíme do jiné zapékací formy.
- Pokapeme olejem a přidáme mletý kmín.
- Vložíme do trouby k pečené zelenině a dále společně pečeme.
- Batáty jsou většinou pečené rychleji. Pokud ano, vyndáme je a dopečeme druhou zeleninovou směs, aby byla měkká.
- Po dopečení zeleninové směsi ji rozmixujeme.
- Omáčku ochutnáme, dochutíme solí a omáčkou Tamari.
- Kdo chce, může ji zjemnit kokosovým mlékem.
- Do hotové omáčky vmícháme směs pečených batátů s mrkví.
- Bohatě posypeme čerstvým koriandrem.
Podáváme s:
- rýží
- restovanou cizrnou, mungo klíčky (tím pokrm obohatíte o bílkoviny)
- čerstvou zeleninou
#bezlepkové #bezlaktózy #vegan #zelenina