Černá čočka beluga s červenou řepou
Posted On 8. 9. 2018
Tento salát se dá jíst teplý i studený. Lepší je druhý den, kdy se do sebe zapojí všechny složky ze zálivky.
Pokud byste ho chtěli mít jako hlavní chod při obědě v „teplé verzi“ , kde by zastupoval zdroj bílkovin, použijte bych buď vařenou nebo pečenou červenou řepu. Salát je výborný:
- s pečenými brambory
- vařenou rýží
- já ho mám ráda s vařenými kroupami a mrkvovou omáčkou a napařenou brokolicí
Více povídání k tomuto salátu najdete v pořadu Sama Doma z 4.9.
Suroviny pro 4 osoby:
- 120 g černé čočky belugy
- 250 g červené řepy
- 2 PL jablečného koncentrátu
- 2 PL balzamikového octa
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL zázvorové šťávy
- 1 PL olivového oleje
- 1 šalotka
- Naťová cibulka
- Citronová kůra z jednoho bio neošetřeného citronu
- sůl
Postup přípravy:
- Černou čočku belugu namočíme alespoň na 5 hodin.
- Poté namáčecí vodu slijeme, dáme novou a uvaříme ji do měkka.
- Červenou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo, šalotku oloupeme a nakrájíme na jemno. Obojí a smícháme s uvařenou čočkou.
- Celý bio citron oloupeme a kůru nakrájíme na malinké kousky. Přidáme ke směsi zeleniny a čočky.
- Připravíme si zálivku ze zázvorové šťávy, jablečného koncentrátu, balzamikového octa, soli a oleje. Podle sladko-kyselosti jablečného koncentrátu buď přidáme citronovou šťávu. Pokud je koncentrát kyselejší, již ji nepřidáváme. Je nutné salát předem ochutnat ?
- Vše promícháme, dochutíme solí a nakonec vmícháme naťovou cibulku.
Poznámka:
Salát lez servírovat jak za tepla , tak i za studena. Při teplé variantě si červenou řepu předem uvaříme nebo upečeme a používáme ještě teplou.