Štrúdlový koláč
Posted On 28. 7. 2016
Každý den najdu pod stromem spoustu napadaných letních jablíček…… To znamená, že po meruňkovém období přichází jablečné :-DDDD
Název vymyslel můj syn, který ho ochutnal a hned řekl: „Mami to je jako štrúdl.“ Každopádně je to jednodušší než štrúdl. Nemusíte si zamotat ruce do těsta a rozčilovat se při vyvalování tenoučké placky, která občas praskne a šťáva z jablek vyteče na plech… Koláč si můžete ještě nazdobit, jako to měl Ondrášek k snídani :-).
Suroviny na plech o rozměrech cca 35 x 27 cm :
„Suché suroviny“
- 200 g pohankové mouky (ječné mouky)
- 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 ČL skořice
„Mokré suroviny“
- 2 banány
- 130 g rozinek
- 60 ml (= 60 g) vroucí vody
- 80 g oleje (nebo kokosového tuku)
Postup přípravy:
- Nejdříve zalijeme rozinky vroucí vodou a necháme asi 15 minut stát. Poté rozmixujeme dohladka společně s banány a olejem.
- V míse smícháme suché suroviny.
- Promícháme suché a mokré suroviny.
- Těsto opatrně rozetřeme na vymazaný nebo papírem vyložený pekáček. Měla jsem opravdu nízkou vrstvu těsta, tak to chce trochu trpělivosti, namočit si ruce a stěrku.
- Na těsto rozetřeme náplň a posypeme drobenkou.
- Pečeme okolo 40 minut, dokud nezačne drobenka zlátnout.
Jablečná náplň
Suroviny:
- 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 vanilkové pudinky (pozor si dejte, aby byly pouze z kukuřičného škrobu)
- 2 kapky jedlé citronové esence nebo citronová kůra + citronová šťáva
Pokud jsou jablíčka kyselá můžeme je přisladit:
- Marmeládou
- rozmixovanými datlemi
- rozmixovanými rozinkami (obojí hustší konzistence)
Postup přípravy:
- Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Do mísy přidáme 2 vanilkové pudinky a citronovou šťávu i s kůrou.
- Vše promícháme, ochutnáme, a pokud by to bylo kyselé, přisladíme dle Vašeho výběru.
Drobenka
Suroviny:
- 8 PL rýžové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
- 4 PL rýžového sirupu
- 2 PL kokosového tuku
- 3 PL strouhaného kokosu/rozmixovaných lískových ořechů
Postup přípravy:
- V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk a sirup.
- Zapracujte rýžovou mouku.
- Přidáte kokos nebo ořechy
Poznámka – v koláči lze nahradit uvedené množství:
- pohankové mouky – moukou ječnou (potom se ale již nebude jednat o bezlepkový koláč, za to zmizí „pohankový ocásek“)
- kokosový tuk – máslem a máte neveganskou formu koláče 🙂