Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy
I když jsou vysoké letní teploty, tak jsem dostala chuť na polévku. To není nic neobvyklého (zeleninové polévky jím denně 😀 ), ale já měla chuť na polévku z pečené zeleniny :-). Je to tím, že v létě konzumuji více čerstvé zeleniny a i ovoce. Mám oslabenou slezinu a ochlazení syrovou stravou jsem pocítila na mém trávení :-D. Tepelnou úpravou zeleniny měníte její termiku. Pečení přidává do pokrmu významné množství tepla. To jsem potřebovala. Vzhledem k tomu, že v poslední době mám období téměř veganské, tak přídavek bílkovin v podobě vlašských ořechů je vítaný. A také nádherně dochutí polévku. Kořenová zelenina všeobecně posiluje slezinu-žaludek.
Já mám raději tyto polévku husté. Naředit si je můžete kdykoli, opačně už to nejde… Tak dobrou chuť :-D.
Suroviny na 4 porce:
- 500 červené řepy
- 400 g mrkve
- 300 g celeru
- 100 g vlašských ořechů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Olej nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More
- ½ ČL mletého kmínu
- ½ ČL drceného koriandru
- ½ ČL soli
- 750 ml vroucí vody
- Čerstvé bylinky – rozmarýnu, dobromysl,…
- Lněný olej na zdobení polévky
- Alternativní smetana na zdobení polévky /rýžová/ovesná/mandlová/kokosová
- Nebo smetana – kravská/ovčí (pak to ji ž nebude bez laktozy)
Postup přípravy:
- Zeleninu kromě cibule oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
- Dáme do pekáčku, pokapeme olejem, osolíme a poklademe bylinkami.
- Pečeme okolo 40 minut na 175°C.
- Na posledních 20 minut přisypeme vlašské ořechy a pečeme je se zeleninou.
- Mezitím cibuli nakrájíme na malé kousky a zpěníme ji v hrnci na oleji do zlatova.
- Přidáme kmín a drcený koriandr.
- Pečenou zeleninu dáme do hrnce s orestovanou cibulkou a s kořením.
- Zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme do hladka.
- Dochutíme solí a dle potřeby ještě zředíme vodou nebo přidáme smetanu.
- Polévku na talíři zakápne lněným olejem a přidáme trochu smetany.
Dále můžeme do polévky přidat:
- pražené semínka (dýňová, slunečnicová)
- čerstvé natě (kopr, pažitka, petrželka)
- čerstvé květy (pupalka, denivka, sedmikráska….)
- vařené obilí – jáhly, rýži (když se potřebujete najíst 🙂 )
- …..cokoli, co Vás napadne 😀
Poznámka: