Čokoládový dort s agarem
Posted On 13. 7. 2016
Naše “dvojoslava” . Opět bez lepku, laktozy a cukru. Musím říci, že dorty byly skvělé 🙂 To se nechci chválit, ale nevydržely ani do druhého dne :-).
Úmyslně jsem udělala větší množství náplně a část nalila do pohárků. Zdobené je to kokosovou šlehačkou 🙂
Kdo sleduje pořad
Recept na jahodový dort zatím nemám 🙁 Dělala jsem ho od “oka” a zapomněla jsem si to vše odměřit. Po druhé se polepším 🙂
,Korpus
Suroviny:
- 80 g ječné mouky (pro bezlepkovou dietu použijeme
pohankovou nebo bezlepkovou mouku) - 2 PL kakaa
- 3 PL oleje
- 3 PL datlového pyré
- 1/2 ČL vinného kamene
Postup přípravy:
- Vše smícháme.
- Vypracujeme těsto, které namačkáme do dortové formy.
- Krátce upečeme (5-10 minut při 170 °C).
,Krém
,Suroviny:
- 1-2 hořké čokolády (tj. 100 – 200g)
- 400 ml kokosového mléka
- 180 ml vody
- 6 g agaru
- 8 PL datlového pyré
Postup přípravy:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Podle našich chutí či filosofie rozpustíme 100-200 g vysokoprocentní čokolády.
- K rozpuštěné čokoládě přidáme balení kokosového mléka, datlové pyré a promícháme.
- Agar rozpustíme ve vodě. Pokud máme po rozpuštění drobné hrudky agaru , je lepší tuto směs rozmixovat tyčovým mixerem do hladké hmoty.
- Agar přilijeme do směsi kokosového mléka, čokolády a datlového pyré.
- Směs nalijeme na korpus.
- Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny.
,Datlové pyré
,Suroviny:
- 270 g vypeckovaných datlí
- 200 g vody
Postup přípravy:
- Datle zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne.
- Druhý den datle v namáčecí vodě rozmixujeme dohladka.
,Kokosová šlehačka
Suroviny:
- 1 ks kokosového mléka ideálně bez stabilizátorů, xantanů a jiných prapodivných sloučenin… tj značka “mladý kokos” nebo “Aroy-D”.
Postup přípravy:
- Den předem dáme 1 balení kokosového mléka přes noc do ledničky. Na šlehačku je třeba, aby bylo vychlazené.
- Z vychladlého kokosového mléka odebereme tuhou část. Vyšleháme ji dohladka.
- Pomocí cukrářského sáčku zdobíme dort vyšlehanou kokosovou hmotou.
,Mango krém
Suroviny:
2 ks zralého manga
120 ml kokosového tuku
6 PL rýžového sirupu
špetka vanilky nebo 2 kapky vanilkové esence
Postup přípravy:
- Mango oloupeme, vložíme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Přidáme rozpuštěný kokosový tuk, rýžový sirup a opět promixujeme.
- Čokoládový krém poklademe rozpůlenými jahody a opatrně na ně nalijeme mangový krém.
- Necháme v chladu ztuhnout, ideálně přes noc.
- Zdobíme kokosovou šlehačkou.
#bezlaktózy #ovocné #sladké #bezlepkové