Rohlíky z kvásku a celozrnné mouky

Pro Ty, kterým jsem vyrazila dech rohlíky z bílé mouky a kvasnic, je tu recept na rohlíky z kvásku a celozrnné mouky. Po dnešním posouzení jsou pro nás chuťově rozhodně lepší, protože z nich nejsou cítit kvasnice… Dnešní premiéra 🙂

Recept jsem dostala od mé úžasné kamarádky Gábiny Poncové. Je výborná kuchařka, bio zahradnice, matka tří dětí a úžasný člověk. Koho by zajímalo více, zde najdete její skvělé recepty 🙂

Kváskové rohlíky

Suroviny:

  • 250 ml (hrnek) vody
  • ½ hrnku pšeničného kvásku
  • 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
  • 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
  • 4 PL oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 ČL soli

Postup přípravy:

Rozkvas:

  1. Večer­ – Hrnek vody smícháme s ½ hrnku pšeničného kvásku.
  2. Přidáme 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky.
  3. Necháme přikryté přes noc kvasit na teplém místě.

Těsto na rohlíky:

  1. Druhý den ráno – přidáme olej nebo rozpuštěné máslo, sůl a mouku (opět 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky)
  2. Dobře promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme cca 4 hodiny kynout v teple.
  3. Těsto by mělo vykynout o polovinu.
  4. Vyklopíme na pomoučený vál a znovu zpracujeme.
  5. Těsto rozdělíme na kousky o váze cca 80 g, ze kterých vytvarujeme rohlíky a necháme ještě cca 1 hodinu kynout.
  6. Povrch rohlíků můžeme potřít vodou a posypat mákem, kmínem nebo hrubou solí.
  7. Pečeme při 200-220°C cca 15 minut.
  1. Pokud chceme začít
    ráno
    – smícháme 1 hrnek vody s ½ hrnkem kvásku, přidáme 2,5 hrnku mouky, sůl, olej nebo máslo a necháme kynout na teplém místě až 6-8 hodin.
  2. Poté přidáme cca ½ hrnku mouky a zpracujeme.
  3. Pokračujeme bodem 5.
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *