Ořechová “paštika” se sušenými rajčaty
Posted On 27. 4. 2018
Otázka, kterou často dostávám zní: “Co si mažete na chleba, když nejíte uzeniny a sýry?”. abych to uvedla na správnou míru, uzeniny nejíme, sýry občas. A co si na chleba mažu? Třeba “sýry” z ořechů a semínek. Stále patří k mým favoritům.
A taková „jednohubka“. I ta může vypadat jinak a neubere jí to na chuti. Co třeba tato paštika podávaná buď na kousku pohankového chleba nebo na kolečku okurky. Záleží na Vás, jakou možnost zvolíte.
Suroviny:
- 1 hrneček (150 g) směsi loupaných mandlí a kešu
- 30 g sušených rajčat namočit do 1 hrnečku vody (250 ml)
- 40 g lahůdkového droždí
- 70 g uzeného tofu
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 PL sušené cibule
- 1 ČL černé soli
- 1 ČL grilovacího koření
- 1 PL Tamari nebo Shoyu
- 2 PL rajčatové omáčky s bylinkami
- 5 g agarových vloček
Postup přípravy:
- Ořechy a rajčata namočíme minimálně na 5 hodin.
- Namáčecí vodu z kešu slijeme, nebudeme ji potřebovat.
- Slijeme též rajčata, ale tuto namáčecí vodu budeme potřebovat. Je nutné ji uschovat.
- Tofu nakrájíme na menší kousky.
- Do mixeru dáme pokrájené tofu, slité kešu, rajčata (bez namáčecí vody) a veškeré koření – sušený česnek, sušenou cibuli, černou sůl, Tamari (shoyu), grilovací koření.
- Namáčecí vodu po rajčatech doplníme do objemu 360 ml.
- Nalijeme ji do hrnce, přisypeme odvážený agar a povaříme asi 3 minuty.
- Směs v hrnci přilijeme ke směsi v mixeru a vše rozmixujeme.
- Vlijeme do formy a necháme v chladu ztuhnout.