Paprikový dip

Vzhledem k tomu, že letos příroda skoro přeskočila jaro, mám tu letní recept, který se Vám bude hodit ke grilované zelenině jako dip. Dá se ale servírovat také jako:

  • pomazánka na chleba
  • omáčka k různým karbanátkům, třeba řepným nebo luštěninovým
  • k napařené zelenině

Suroviny:

  • 500 g červených paprik
  • 200 g mrkve
  • 140 g lískových oříšků
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL citronové/limetkové šřávy
  • 2 ČL javorového sirupu
  • 3/4 ČL soli
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Lískové oříšky dáme do trouby a pečeme asi 10 minut na 170°C, dokud jim nepopraská slupka. Poté je oloupeme. Nejlépe to jde v utěrce na nádobí.
  2. Omyté červené papriky dáme do pekáčku, mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Obojí dáme péci na 175°C asi 15-20 minut, dokud nebudou mít papriky černé puchýřky.
  3. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na olivovém oleji do zlatova. Ke konci restování přidáme na jemno nakrájený česnek a opět osmažíme.
  4. Upečené papriky necháme chvíli vystydnout, odkrojíme šťopku a vyjmeme semínka.
  5. Do mixeru nasypeme oloupané lískové oříšky, osmaženou cibuli s česnekem, pečenou mrkev, pečené papriky, javorový sirup, šťávu z limetky a sůl.
  6. Mixujeme do hladké hmoty.

Tip:

Do hotového dipu můžeme vmíchat česnek medvědí nebo strouhaný křen.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *