Litý kváskový bezlepkový koláč
Máte chuť na něco sladkého a ještě jste nezačali s odlehčenou stravou, díky mrazům v posledních dnech?? Zkuste tento rychlý a jednoduchý bezlepkový kváskový koláč. Díky zvolené mouce a jejím prokvašením kváskem, je koláč lehčeji stravitelný než běžné koláče. Ke slazení jsou použité rozmixované datle. Jejich použití je důležité proto, že nezvedají glykemickou křivku a lidé s diabetem si mohou vzít kousek tohoto koláče, aniž by se jim glykémie výrazně zvýšila.
Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More:
- 170 g rýžové mouky z rýže natural nebo bílé lepivé rýže
- 140 g vody
- 1 PL bezlepkového kvásku
Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.
Suroviny:
- 310 g kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More (to je ten připravený rozkvas, viz výše)
- 280 g pohankové mouky jemně mleté
- cca 230 ml rýžového mléka
- 80 g rýžového sirupu
- 30 g rozpuštěného másla nebo oleje
- nastrouhaná citronová kůra nebo 3 kapky citronové esence
- špetka soli
Těsto postup:
- Doporučuji si vždy připravit čerstvou mouku z pohanky namletím na mlýnku na obilí.
- Z uvedených surovin zaděláme těsto, které nalijeme na vymazaný plech nebo vyložený papírem na pečení.
- Necháme vykynout přikryté folií 2-3 hodiny.
- Po vykynutí opatrně potřeme těsto datlovým krémem a posypeme sezonním ovocem.
- Na ovoce nasypeme bezlepkovou drobenku.
- Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut při 170°C.
Datlový krém
Suroviny:
- 90 ml kokosového mléka
- 230 g datlového pyré
- 15 g vanilkového pudinkového prášku
Uvedené suroviny smícháme dohromady a opatrně natřeme na vykynuté těsto.
Datlového pyré
Suroviny:
- 140 g vypeckovaných datlí
- 100 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Drobenka
Suroviny:
- 8 PL rýžové/pohankové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
- 4 PL rýžového sirupu
- 2 PL kokosového tuku/ghí
- Špetka skořice
Postup přípravy:
- Kokosový tuk/ghí rozehřejeme a přidáme rýžový sirup.
- Opět prohřejeme a přisypeme rýžovou mouku a skořici.
Moc Vas zdravim a dekuji za recept! Bezlepkovy kvasek jsem objevila pred tydnem, zitny pred mesicem, nechapu, jak jsem bez nej mohla dosud zit 😉 kolac mame s tvarohem a boruvkami, je to luxus! Jen mi v receptu nesedi davka kvasku v surovinach vs. priprava kvasku… dala jsem ten prioraveny rozkvas a ok. Dekuji a krasny den
Krásné úterní odpoledne, Marcelo,
moc Vám děkuji za upozornění. Do těsta má přijít celé množství rozkvasu. Chybu už jsem opravila. Jsem moc ráda, že vám koláč chutná a že jste objevila krásu kváskového pečení:-) Žitný chléb je má niterní záležitost :-). Také Vám přeji krásný den. Míša