Kaštanová polévka
Posted On 3. 2. 2018
Jedlé kaštany jsou, pro svou horší dostupnost, v jídelníčku obsaženy velmi málo, v některých rodinách se na talíři nikdy neobjeví. I ony mají svůj čas na jejich přípravy a to je hlavně na podzim a v zimě.
Z pohledu celostní medicíny se používají při refluxu potravy a průjmových onemocnění způsobeném slabostí sleziny a žaludku. Myslím, si, že by bylo dobré je občas do rodinného menu zařadit, třeba pro jejich schopnost vyživit žaludek a posílit slezinu.
Suroviny:
- 600 g vařených loupaných kaštanů
- 2 velké mrkve
- 1 velká cibule
- 2 PL ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/oleje
- 2 bobkové listy
- 1 litr vody / zeleninového vývaru
- sůl
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájíme na jemno a na ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More orestujeme do zlatova.
- Přidáme bobkové listy a necháme na cibulce rozvonět.
- Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme společně s kaštany k orestované cibulce. (Pár kaštanů si necháme na zdobení polévky).
- Osolíme, nalijeme vodu a vaříme do změknutí mrkve.
- Nakonec vše rozmixujeme a dochutíme ovesnou smetanou.