Mrkvový dip
Posted On 19. 10. 2017
Ještě nás čekají minimálně dva krásné dny, které svým počasím dovolují více syrové zeleniny. Kdybyste měli chuť na salát a nevěděli, čím si tu nakrájenou zeleninu “spojit”, zkuste tento mrkvový dip.
Já ho používám především:
- k pečené zelenině, kterou kombinuji s zelnými lístky rukoly, polníčku, řeřichy, ale samozřejmě variací a kombinací je moc ?
- ke karbanátkům
- do tortil/pohankových palačinek s různými nápněmi namísto majonézy
- v létě do salátů ze syrové zeleniny
- a samozřejmě jako dip, například k řapíkatému celeru, okurce,….
Suroviny:
- 150 g mrkve
- 60 ml kokosového mléka
- 30 g kešu
- 15 g kokosového tuku
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 ČL lahůdkového droždí
- ½ ČL soli
- olivový olej
Postup přípravy:
- Mrkev očistíme, nakrájíme na tenké plátky a společně s kešu dáme do hrnce.
- Zalijeme menším množstvím vody a přivedeme k varu. (Vody dáme tolik, aby nám po uvaření mrkve doměkka téměř žádná v hrnci nezbyla.) Vaříme do změknutí mrkve.
- Mezitím oloupeme cibuli a česnek.
- Na olivovém oleji orestujeme na jemno pokrájenou cibuli a česnek do zlatova.
- Vše – vařenou mrkev s kešu a směs cibule a česneku, kokosové mléko, kokosový tuk dáme do mixeru, přidáme lahůdkové droždí a mixujeme do hladké hmoty.
- Dip dochutíme solí a citronovou šťávou.
Poznámka: Osoby trpící celiakií vynechají lahůdkové droždí.