Karbanátky z červené řepy
Posted On 16. 10. 2017
Opět je tu mé “řepné” období ?. Spousta receptů z řepy je na stránkách, ale karbanátky jsem ještě nevkládala. Dělám je poměrně často, protože se dají servírovat i jako součást sendvičů, dají se vložit do krabičky, když někam cestujete a k nim kváskový chléb. Variant na jejich užití je opravdu hodně.
Suroviny přibližně na 8-9 karbanátků:
- 250 g červené řepy
- 70 g ovesných vloček
- 30 g lněného semínka
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 PL umeocta
- 1 PL olivového oleje
- 1 ČL sušené majoránky (čerstvé o něco více)
- ½ soli
Postup přípravy:
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Lněné semínko umeleme nebo rozmixujeme na lněnou moučku.
- Cibuli nakrájíme na jemno a společně s česnekem orestujeme na oleji do zlatova.
- Smícháme nastrouhanou červenou řepu, orestovanou cibuli s česnekem a všechny zbývající suroviny. Hotové těsto necháme 30 minut odležet.
- Po odležení tvoříme ze těsta karbanátky, které buď smažíme na pánvi na olivovém oleji nebo pečeme v troubě na plechu, který jsme vyložili papírem na pečení.
- Před pečením v troubě karbanátky potřeme olivovým olejem a v polovině pečení (cca po 10-15 minutách) otočíme. Pečeme ideálně na horkovzduch při 175°C asi 30 minut.
Tipy na servírování:
- Se zeleninovým salátem a pečivem
- S tepelně zpracovanou zeleninou a rýží/jáhly
- Jako součást sendvičů s kešu krémem, pickles a zeleninou
- S veganskou svíčkovou a noky
- Do krabičky na výlety
- Pokrájené se dají zamotat se zeleninou do tortil
Poznámka:
Pro bezlepkovou verzi použijeme bezlepkové ovesné vločky.
4 Comments
Krásný recept, určitě vyzkouším! Kdysi jsem je dělala, karbanátky byly ale z pečené řepy. Vy používáte syrovou…děkuji za recept 🙂
Krásný den, Hanko, tak snad Vám budou chutnat 🙂 Přeji vám hezké dny. Míša
Řepa se strouhá sýrová nebo předvařená?
Hezký večer, Evo,
tyto karbanátky lze připravit jak ze syrové, tak i z pečené nebo předvařené řepy.