Slepičí vývar
Posted On 14. 8. 2020
Slepice a kuře není totéž
V poslední době vnímám, že v receptech, kde základem je slepice se ve velké míře objevuje kuře. Z kulinářského pohledu mi to je jasné, jenže slepice působí v našich tělech zcela odlišně a její nahrazení kuřetem má spíše negativní účinek. Samozřejmě vždy záleží na strávníkovi a na jeho konstituci a také na tom, co od stravy očekává.
Východním energetickým pohledem (zjištěno dlouhodobým sledováním účinků stravy na lidi):
- Slepičí vývar vyživuje JIN, tvoří šťávy, doplňuje ledviny, doplňuje životní sílu. Proto se několika hodinový tažený slepičí vývar podával matkám po porodu, vyčerpaným lidem, starým lidem, dlouhodobě ležícím, …
- Kuře doplňuje JANGOVOU složku.
Západním pohledem (zjištěno v laboratořích):
- Slepičí vývar jako jediný z vývar je schopný dobře regenerovat glutathion v játrech / glutathion je jeden z nejsilnějších antioxidantů/. Při nemocích je ho velká spotřeba. Glutathion podporuje detoxikaci jater.
- Slepičí tuk obsahuje velké množství vitamínu D, který je ve velkém spotřebováván v těžkých životních situacích, vyčerpáních, porodech, nemocích- chřipky, virózy,….. (samozřejmě jeho velkým zdrojem je sluneční záření). V současné době značná část naší civilizace má nedostatek vitamínu D.
Na následující dva recepty – „Slepičí vývar“ a „Slepice na paprice trochu jinak“ se hodí ideálně 2 slepice, které si připravíte následovně:
- Oddělíte stehna a prsa z obou slepic – ty použijete na přípravu „Slepice na paprice trochu jinak“
- zbytek ze obou slepic použijete na slepičí vývar.
Slepičí vývar
Suroviny na 4 porce:
- Slepičí skelet s křídly ze dvou slepic, které zbyly z přípravy „Slepice na paprice trochu jinak“ nebo jedna celá slepice
- 2 litry vody
- 4 mrkve
- 2 kořenové petržele
- 2 cibule
- celer
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- Sůl dle potřeby
- Přepuštěné máslo
- na orestování zeleniny
Postup přípravy:
- Slepičí skelety nebo celou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou.
- Přidáme bobkový list, nové koření, očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu v dávce 2 mrkve, kousek celeru, 1 petržel, pokrájenou cibuli i se slupkou, máme-li kvalitní, ideálně bio cibuli a sůl. Použijeme-li cibuli se slupkou, bude mít vývar krásnou barvu.
- Přivedeme k varu a vaříme těsně pod bodem varu 6-8 hodin. Vaříme-li celou slepici, přibližně po dvou hodinách varu vyjmeme slepici a jsou -li prsa měkká, dáme je stranou (poté je použijeme do hotové polévky) a dále vaříme zbytek slepice uvedenou dobu.
- Hotový vývar scedíme a dochutíme solí.
- Na pánvi orestujeme na skus pokrájenou mrkev, petržel a kousek celeru.
- Do talíře vložíme připravenou zeleninu, obraná slepičí prsa a zalijeme vývarem.
- Posypeme naťovou petrželkou.
Chceme-li mít polévku výživnější, přidáme do ní:
- Vařenou obilovinu – jáhly, rýže, quinou, ječné krupky, vařenou slzovku
- Vařené nudle – tenké rýžové vermicelli, vaječné, těstovinové, celestýnské