Cuketové řezy
Posted On 24. 8. 2017
Jsem lehce zavalená nádhernými žlutými cuketami. Momentálně Vás asi zavalím recepty z cuket ??. Nic nového se z nich asi vymyslet nedá, než už světem koluje. Ale modifikací může být mnoho. Tady je jedna na cuketové řezy. …
Snědeny byly během dne, tj. prošly zatěžkávací zkouškou 4 dětí ?
Suroviny na menší pekáč o rozměrech cca 33*24 cm:
„Mokré suroviny“:
- 450 g strouhané cukety
- 160 g datlového pyré
- 100 g třtinového cukru (ano, patří do mokrých surovin ?)
- 80 g olivového oleje /nebo sebrané mléčné bílkoviny při přípravě ghí
- 1 vejce
- špetka vanilkového prášku nebo 4 kapky vanilkové esence/ nebo 1 ČL perníkového koření
„Suché suroviny“:
- 250 g ječné mouky
- 50 g nakrájené čokolády
- 3 PL kakaa
- 1½ ČL sody
- špetka soli
Postup přípravy:
- Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Poté ji nastrouháme na jemném struhadle.
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si ječnou mouku semletím ječných krup.
- Odděleně důkladně promícháme suché a mokré suroviny.
- Poté je promícháme mezi sebou.
- Těsto nalijeme do pekáčku, který jsme bud vymazali a vysypali třeba strouhaným kokosem nebo vyložili papírem na pečení.
- Pečeme při teplotě 170 °C cca 30-35 minut. Doba pečení vždy záleží na Vaší troubě.
- Povrch řezů můžeme potřít zavařeninou a polít čokoládovou polevou.
Suroviny na přípravu datlového pyré:
- 250 g vypeckovaných datlí
- 190 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 60 g kokosového tuku
- 60 g datlového sirupu
- 3 PL datlového pyré
Postup přípravy:
- Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře.
- Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.
Poznámka:
- Pro bezlepkovou variantu použijte čerstvou pohankovou mouku, ideálně doma připravenou z pohankových krup.
- Pro bez laktózovou variantu použijete v receptu olej a hořkou čokoládu bez mléka.