Kváskové bagety
Posted On 1. 8. 2021
Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, zaděláme ideálně večer, den předem:
- 120 g pšeničné chlebové mouky
- 120 g vody
- 1 PL kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More (lze použít jak žitný, tak pšeničný, podle toho, který máme doma)
Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.
Druhý den, dopoledne k hotovému rozkvasu z večera přidáme:
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 170 g vody
- 10 g soli
- 1 PL rýžového sirupu nebo 1 ČL cukru
Postup přípravy:
- Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je malinko lepivé).
- Vložíme do mísy, přikryjeme a kynout 2 hodiny.
- Po dvou hodinách těsto několikrát přeložíme, až začne klást odpor a nebude se chtít nechat natáhnou před dalším přeložením. 😊
- Přeložené těsto vložíme do mísy, přikryjeme a opět necháme kynout 2 hodiny.
- Po uplynutí dvou hodin těsto rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme na obdélník a srolujeme do tvaru bagety.
- Vkládáme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme opět 2 hodiny přikryté kynout.
- Po tomto posledním kynutí předehřejeme troubu na 230 °C, na bagetách uděláme zářezy a dáme péci do vyhřáté trouby, kam jsme vložili misku s vodou.
- Pečeme 10 minut při teplotě 230°C, potom teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 10 minut.
- Po upečení necháme bagety vychladnou na mřížce.
Tip: Děti milují, když naplním zářezy bylinkovým máslem před vložením baget do trouby.
Bylinkové máslo
Suroviny:
- 25 g změklého másla
- 10 g jemně pokrájených bylinek – tymián, saturejka, petrželka
- 1 stroužek česneku
- Špetka soli
Stroužek česneku utřeme a vše dohromady smícháme.
4 Comments
Bagety jsou druhý den nepoživatelné. Recept nedoporučuju.
Dobrý den, Aleno,
tak to mě mrzí, že jste zklamaná. U nás jsou dobré i druhý den, stejně jako kváskové ošatkové chleby….
Comment
Dobrý den Míšo,
dělala jsem vaše bagety a jsou úžasné . Dávala jsem místo rýžového sirupu melasu, tak jsou tmavší. Jen musím říct, ze jsem je měla upečené cca po 10 minutách na 230 st. a už jsem je zakrývala, aby se nepripekly. Jsou měkoučké a zítra budou stejné. Mám je i nafocené. Moc děkuji
Hezký den, Ivo,
to mě těší, že se bagety povedly!!! 🙂 I u nás doma všem chutnají a nyní, když jsou ty svátky se třeba budou hodit k ohni:-). Mějte se moc hezky a přeji krásné dny.
Míša