Mrkvovo-cuketová polévka

Mrkvovo-cuketová polévka

Miluji toto období babího léta, kdy ráno visí rosa na pavučinách jako korálky a přes den sluníčko krásně hřeje… Jako každý rok nás touto dobou zaplaví nadúroda cuket. Již dva roky pěstuji jen žluté cukety a nemohu se jich nabažit ?.

Dozraje-li jich najednou hodně, dá se část cuket zpracovat do této polévky. Je jemná, hladivá, přesně taková, aby podpořila naše trávení v tomto ročním období. A když ji chci mít sytou, přidám si do ní vařenou slzovku, černou rýži a občas i pastinákový špek.

Suroviny:

  • 500 g mrkve
  • 500 g mladé cukety
  • 20 g zázvoru
  • 90 g mung dálu
  • 1 cibule
  • Kousek řasy wakame
  • ½-1 ČL koriandru
  • 1 PL ghí/oleje
  • 500 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka

Postup přípravy:

  1. Cibuli pokrájíme na malé kousky, mrkev a cuketu očistíme a pokrájíme na větší kousky.
  2. Odvážíme si mung dál a namočíme ho do vody.
  3. V hrnci rozehřejeme ghí/olej a cibuli orestujeme do zlatova.
  4. Do orestované cibule přisypeme koriandr a přidáme oloupaný zázvor.
  5. Koření necháme rozvonět, přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Lehce orestujeme.
  6. Mung dál propláchneme vodou a přidáme ho ke směsi v hrnci.
  7. Vše zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut.
  8. Před mixováním vyndáme zázvor. Kdo chce mít polévku pikantní, zázvor tam ponechá.
  9. Vše rozmixujeme a zjemníme kokosovým mlékem.
  10. Doporučuji polévku dochutit kvalitní solí Flor de Sal – Sri Lanka nebo solí Cereus Šangri-La

Podáváme s:

  • pastinákovým/celerovým špekem
  • nakládanou zeleninou – pickles (viz foto – naložený květák s červenou řepou)
  • posypané natěmi koriandru, bazalky
  • má – li být výživnější, lze přidat vařenou obilninu – jáhly, černá rýže, vařená slzovka

Poznámka:

Pro veganskou verzi použijeme olej na orestování cibule.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *