Krémová česnečka s cuketou
Posted On 26. 8. 2021
Letošní léto přeje zeleninové úrodě 🙂 Trochu se utápím v nadbytku cuket. Nabízím recept na netradiční česnečku, kde základem jsou právě ty cukety. V tomto receptu je raději oloupu, aby slupka nezabarvila polévku na nehezkou barvu. Přeci jen, jíme i očima .-D.
Polévku servíruji s orestovanými krutonky žitného kváskového chleba nebo kváskové bagety či se slanými semínky. Výborná je i s na másle orestovanými bedlami nebo růžovkami (doporučuji jen těm, kdo je bezpečně pozná!!!)
Další využití cuket najdete v těchto příspěvcích:
- mrkvovo-cuketová polévka (chutí lehce připomíná dýňovou)
- cuketové řezy
- cuketová polévka se špenátem
- cuketová omáčka s masem
Suroviny na polévku:
- 800 g cukety
- 600 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany (kravské, ovesné, rýžové)
- 30 g másla
- 3 paličky česneku
- 2 větší brambory
- 1 bobkový list
- 1 větší cibule
- 1 PL olivového oleje
- 1 zarovnaná ČL soli
- Hrstka čerstvého tymiánu
Postup přípravy:
- Troubu rozehřejeme na 200°C. U paliček česneku skrojíme vršek cca 1 cm od vrchu. Vložíme na plech nebo do menší formy vyložené papírem na pečení.
- Pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200°C cca 30 minut nebo při 180°C 40 minut.
- Na másle orestujeme do zlatova na jemno pokrájenou cibuli. Přidáme tymián a bobkový list a necháme na tuku rozvonět.
- Přisypeme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu, oloupaé a pokrájené brambory, sůl a přilijeme vodu nebo zeleninový vývar.
- Vaříme do změknutí brambor a cukety.
- Mezitím vidličkou vyjmeme do misky pečené stroužky česneku a lehce je rozmačkáme.
- Po změknutí zeleniny přisypeme do hrnce pečený česnek a prohřejeme.
- Vyjmeme bobkový list a celý obsah rozmixujeme.
- Zjemníme vybranou smetanou a je-li polévka hustá,dolijeme horkou vodu.
- Dochutíme solí.
Tip:
Já nikdy nepeču česnek samotný v troubě, ale vkládám ho do trouby, když peču ryby v papilotě při 200 °C nebo když peču zeleninu, tj při 180°C.