Pohankový chléb se semínky (bezlepkový)

Chléb s ořechovou pomazánkou

Těm, kteří mají chuť na pečivo, ale cítí, že pečivo z mouky jim nedělá dobře. Je to přirozené, protože jakákoli „degradace“ obilí na mouku způsobuje, že se nám hůře tráví a druhy obsahující lepek jsou příčinou mnoha střevních onemocnění.

Nabízím možnost netradičního pečiva z celých pohankových krupek, semínek a ořechů.

Suroviny:

  • 200 g pohanky – kroupy
  • 120 g lněných semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 30 g černého sezamu
  • hrst ořechů (loupaných mandlí, kešu, lískových ořechů)
  • 20 g psyllia
  • 20 g chia semínek
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 350 ml vody

Postup přípravy:

  1. Odvážené množství pohanky zalijeme vodou a necháme namočené přes noc.
  2. Druhý den pořádně smícháme všechny uvedené suroviny, kromě vody a namočené pohanky.
  3. Pohanku slijeme, propláchneme, necháme okapat na sítku a přidáme do sypké směsi.
  4. Přilijeme vodu a vše pořádně promícháme.
  5. Formu na chléb si vyložíme papírem na pečení a chlebovou hmotu do ní namačkáme.
  6. Necháme odpočinout minimálně tři hodiny. Lze i déle, ale pak je dobré dát formu s těstem do lednice.
  7. Troubu předehřejeme na 160°C. Chléb pečeme hodinu při 160 °C. Poté ho opatrně vyklopíme z formy na mřížku, sundáme papír na pečení a pečeme dále, položený na mřížce, ještě 45 minut při stejné teplotě.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *