Šípková marmeláda
Posted On 24. 9. 2021
Čas sběru šípků je tu. Co se týká sběru šípků, na čaj jsou lepší šípky, které dozrávají nyní, ty přemrzlé jsou lepší na marmeládu. Kdo ale nechce čekat, až šípky přemrznou, nabízím recept s postupem přípravy marmelády z pevných nepřemrzlých šípků. Marmeláda je skvělá, jen je s ní trochu více práce. Doporučuji zapojit děti, které již umí s nožem :-).
Suroviny:
- 2000 g šípků (nejlepší jsou přemrzlé – měkké)
- 600- 700 g třtinového cukru
- 200 ml jablečného koncentrátu (lze vynechat, ale je s ním marmeláda lepší:-))
- 20 g citrusového pektinu
- 2 ks bio citron – kůra i šťáva
- ¼ ČL mletého hřebíčku
- ¼ ČL mleté skořice
Postup přípravy:
- Otrhané šípky zbavíme zbytků květu (bubáka) a stopky.
- Opláchneme.
- Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 30 minut – 1 hodinu na mírném varu. Doba varu je závislá od zralosti šípků.
- Poté směs v hrnci rozmixujeme tyčovým mixerem.
- Obsah v hrnci postupně pasírujeme přes jemné pasírovací sítko. Je-li směs na pasírování příliš hustá, naředíme ji horkou vodu.
- Zbytky semínek, které po přepasírování zůstaly v sítku opět zalijeme horkou vodou, a ještě jednou vše přepasírujeme.
- Propasírovanou šípkovou směs vložíme do hrnce, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, koření a citrusový pektin, který jsme rozmíchali se dvěma lžícemi třtinového cukru.
- Důkladně promícháme a směs za stálého míchání přivedeme k varu.
- Povaříme asi jednu minutu, vsypeme zbývající cukr a vaříme asi 3-5 minut.
- Teplou marmeládu plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 10minut dnem vzhůru.
- Kdo chce, může ji sterilovat 20 minut při 80°C.
Poznámka:
- Pokud se vám podaří přepasírovat opravdu hustou směs, pak ji stačí rozmíchat s cukrem, kořením, citronovou šťávou, kůrou a marmeláda je hotová. Tuto bych rozhodně sterilovala, ať se vám doma nezkazí.
7 Comments
Dobrý den! Moc vás zdravím!
Prosím radu, můžu podle tohoto receptu uvařit marmeládu z arónie? Mám ji na zahrádce,čekám,až přemrzne.
Ráda bych vůbec nepoužila cukr,ale asi to u arónie nebude chutné.
Používám jen kokosový cukr ,datle a rozinky. Mé chutě už jsou jinde😁.moc děkuji za výborné recepty a inspiraci!🌞
Hezký večer, Jarmilo,
také Vás moc zdravím! Ano, marmeládu z aronie takto lze připravit. Mně ji ale děti nejedí. Vadí jim její natrpklá chuť. A ta tam bude vždy více znatelná, čím méně použijete cukru. Já jsem bohužel doma neuspěla i s větší dávkou cukru. Mrzí mě, že Vám nedokáži více poradit, jak marmeládu vylepšit.
Je úplně skvělé, kam se vaše chutě posunuly! 🙂
Mějte se moc hezky. Míša
Dobrý den, já vařím marmeládu každý rok s aronie a sladím ji datlemi, přidávám švestky které jsou v té době také, výborná. 😊
Dobrý den, dá se, prosím, udělat marmeláda i z jeřabin? Někde jsem četla, že jedlé druhy jsou všechny, jinde zase, že mám vybírat jen určité typy jeřabin. Moc děkuji
Dobrý den, KAtko,
marmeládu z jeřabin jsem zkoušela jen jednou a to z černého jeřábu. Ale byla lehce natrpklá, děti mi ji nejedly, a tak jsem od toho upustila. Ani má babička nedělala marmeládu z jeřabin, jen je přidávala do kompotů, protože obsahují kyselinu sorbovou, která má konzevační účinky. Také je sušila a přidávala do bylinných čajů při nachlazení, díky vysokému obsahu vitamínu C. Jeřabiny ještě obsahují kyselinu parasorbovou, která může způsobit trávicí potíže, pokud bychom jich snědli větší množství v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se její účinky eleiminují.
Sbírejte ideálně jeřabiny jeřábu ptačího moravského. Poznáte ho podle listů, že mají ozubený list pouze do polovny a spodní část listu je hladká.
Více vám asi neporadím.
Dobrý den, mužů místo pektinu použít želirovaci cukr?
Hezký večer, Veroniko,
ano, můžete použít želírovací cukr.