Žitné perníčky
Posted On 15. 12. 2021
Žitná mouka pomalu mizí z našich jídel a já si myslím, že je to veliká škoda. Její působení v těle na energetické rovině je zcela odlišné, než u pšeničné mouky. Žito jako obilovina z celostního pohledu:
- vysušuje vlhkost, vodnatost těla
- pročišťuje stagnaci jater
- zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost
- pomáhá vytvářet svalstvo
- pomáhá nervům, vlasům a kostem
Tyto perníčky jsou chuťově moc dobré a žitná mouka se v nich ani nepozná:-). Já jsem je jen upekla, ale zdobila je má straší dcerka. Na toto opravdu trpělivost nemám.
Suroviny:
- 320 g žitné mouky chlebové nebo žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 120 g tekutého medu
- 100 g změklého másla
- 80 g třtinového cukru, jemně rozmixovaného
- 1 vejce
- 2 ČL perníkového koření
- 1 ČL sody
Postup přípravy:
- Zpracujeme těsto, které necháme minimálně jednu hodinu v lednici uležet. Nejlépe přes noc.
- Pokud necháme těsto uležet do druhého dne, je potřeba ho vyndat z lednice 30 minut až 1 hodinu před vyválením.
- Z uleželého těsta odebereme asi třetinu a vyválíme ji na tloušťku cca 2 mm. Já vyvaluji těsto přes rozstřižený pevnější igelitový sáček, abych do těsta nevnášela žádnou mouku. Je-li těsto dost zchladlé, jde to krásně.
- Vykrajujeme zvolené tvary. Zbytky těsta odkládáme stranou. Opět odebereme kus těsta, vyválíme ho, vykrájíme a zbytky odložíme stranou.
- Takto pokračujeme, až nám dojde připravené těsto. Poté zpracujeme všechny odkrojky, vyválíme a vykrájíme.
- Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 8-10 minut.
- Po upečení ihned sundáváme z plechu, aby se nám spodní část nevysušila.
- Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.
Tip:
Třtinový moučkový cukr si připravuji v mlýnku na kávu.
6 Comments
Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem Vás „objevila“ teprve nedávno, tak se postupně probírám nabízenými recepty. Došla jsem právě k perníčkům. A musím napsat, klobouk dolů před šikovností Vaší dcery. Krásně nazdobené, jako od profesionála.
Dobrý den, Jano,
dceři pochvalu moc ráda vzkážu. 🙂 Bude ráda. Je velmi výtvarně zručná a tvořivá, narozdíl ode mě. Mé nadání na zdobení můžete vidět na fotce plněná perníková vajíčka. Moc bych se tím ale nechlubila:-DD.
Milá Jano, přeji Vám spokojené dny a věřím, že vás mé stránky alespoň v něčem budou inspirovat.
Míša
Dobrý den.Perníčky musím pochválit.Jsou vynikající.A navíc jako bonus ta žitná mouka.Zdobení luxusní.Moc Vás zdravím a přeji Vám i rodině krásné svátky.Pavlína.
Milá Pavlíno,
pro mě jsou tyto perníčky jedním ze způsobů, jak vhodně použít žitnou mouku do recept:-). Perníčky zdobila dcera, já na to trpělivost a nadání opravdu nemám :-).
Přeji Vám a Vaší rodině krásné adventní období.
Mějte se moc hezky
Míša
Dobrý den,
líbí se mě váš recept, ale bohužel nevím, co je to ČL. Můžete mě to prosím sdělit?
Děkuji a přeji příjemné dny!
Lenka
Dobrý den, Lenko,
ráda prozradím 🙂
ČL- je čajová lžička, PL – je polévková lžíce.
Též přeji poklidné dny nadcházejícího adventního období.
Míša