Cyklus vaření “V rytmu roku”

Po dlouhé době pravidelného psaní článků do časopisu o stravě a jejím vlivu na zdraví z hlediska celostní medicíny, účinkování v pořadu Sama doma a provázení „studentů“ v rámci vaření v Akademii léčivé výživy jsem se rozhodla otevřít cyklus kurzů, kde bych vám ráda předala získané znalosti v rámci přípravy pokrmů.

Tento kurz je pro ty, kteří mají odvahu se podívat na to, jak veliký vliv má strava na naše zdraví a touží podniknout kroky k vyloučení ultra zpracovaných potravin z jídelníčku a dalších, pro naše těla nedobrých, složek a chtějí si stoupnout do role tvůrce, alespoň v rovině přípravy stravy. Bude čas i na podrobnější povídání o tom, jak co vše se v našich tělech děje v rámci trávení jídla nejen na fyzické rovině, ale i psychické. Zkusím vám nastínit, jaké účinky mají různé psychosomatické vzorce na příjem potravy a její následné trávení. Věřím, že dojde k procesu zvědomování si některých“ neviditelných“ vzorců, které někdy stojí jako jedna z mnoha překážek na cestě ke spokojenému životu.

Během jednotlivých kurzů bude respektováno období daného roku, jenž se otiskne na volbě potravin. Při jejich výběru je důležité zohlednit nejen látky v nich obsažené, ale také jakou mají chuť a sezonní energii. Tyto vlastnosti společně s kuchyňskou úpravou rozhodují o tom, jaký bude mít připravené jídlo účinek na tělo, tj. které orgány a energetické dráhy bude podporovat a harmonizovat. Je dobré si uvědomit, že kvalita připraveného pokrmu a jeho termický účinek se výrazně mění zvolenou kuchyňskou metodou (vaření, smažení, fritování, dušení, blanšírování, …), skladováním potravy a půjdeme-li do jemných nuancí, tak i použitým nádobím a způsobem krájení. Každá z chutí a také různé kuchyňské úpravy ovlivňují pohyb energie jiným způsobem. To vše se bude promítat do jednotlivých kurzů.

Samozřejmostí během kurzu je, že v rámci možností zohledněním zdravotní stav a konstituci účastníků, protože každý člověk má od narození určité tendence k nerovnováze a každý jsme jedineční. Nebude-li to možné přímo během vaření, odnese si účastník doporučení, jak připravené recepty pozměnit, aby co nevíce korespondovaly s jeho potřebami.

Součástí kurzů jsou recepty a sepsaná stručná teorie včetně potravin majících největší afinitu k danému období. Samozřejmostí je povídání, co které roční období přináší za změny odehrávající se v těle a jak se k tomu postavit v rámci vaření.

Vzhledem k tomu, že skupinka bude malá, bude prostor i na individuální dotazy. Přebytky z kurzu si odnesete domů.

Já během vaření zohledňuji pět období –  jaro, léto, podzim, zimu a také období babího léta, které má veliký vliv na fungování našich těl a zdraví jako stabilizující, vyvažující a transformační prvek. Proto vypisuji cyklus pěti vaření. Více informací najdete v záložkách pod jednotlivými kurzy:

  1. Období babího léta, datum neděle 22.9. 2024PLNO, 28.9.2024 sobota – 5 volných míst
  2. Období podzimu, datum 27.10.2024, neděle – 5 volných míst
  3. Období zimy, datum 19.1.2025, neděle – 5 volných míst
  4. Období jara, datum 23.3.2025, neděle – 5 volných míst
  5. Období léta, datum 25.5.2025, neděle – 5 volných míst

Přeji si malou skupinku lidí, kteří mají zájem o hlubší vhled na stravu, její zákonitosti a celkové souvislosti, proto počet účastníků na kurzu bude max. 10-11, aby byl prostor pro dotazy a odnesli jste si co nejvíce informací.

Cena za jednotlivý kurz je: 3 500 Kč, celkem tedy 17 500 kč.

Při zakoupení celého cyklu je cena 3 200 Kč za jednotlivý kurz, celkem tedy 16 000 kč.

Kurzy probíhají: Beroun, samota U Studánky 1975 od 10:00-16:30

Zde je základní kostra jednotlivých vaření. Uvidíme, jak čas poplyne a podle toho uděláme další varianty receptů. Čas budeme též věnovat povídání o účincích stravy na náš organismus, jaké orgány posilují, jaké mají další účinky – např. diuretický, posilující, zvlhčující…. Jaké použít bylinky, koření abychom v daném období pro sebe vytěžili co nejvíce.

K přihlášení vyplňte tento formulář.