Cuketová směs na topinky
Posted On 26. 9. 2022
Cukety zrají a bohužel i přezrávají…. Příprava je poměrně rychlá a levná. Servírujeme na topinkách s česnekem, já ji mám ráda s rýží doplněnou gomasiem z černého sezamu a zelenými lístky třeba rukoly nebo polníčku. Topinku si dobrovolně a ráda odpustím 🙂
Tento recept je druhým receptem z vysílání pořadu Sama doma dne 6.9. 2022
Suroviny na 4 porce:
- 350 g cukety
- 300 g rajčatové omáčky
- 100 g paprik (část můžeme nehradit feferonkou)
- 100 g červené čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 PL sladké chilli omáčky
- 1 PL čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- ½ ČL třtinového cukru nebo 1 PL rýžového sirupu
- Sůl
- olej
Postup přípravy:
- Červenou čočku propláchneme a dáme vařit do měkka. Můžeme si ji připravit i den předem nebo takto zpracovat zbytek z jiného jídla.
- Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji orestujeme do zlatova.
- Mezitím si omyjeme cuketu a papriku (kdo chce, přidá i feferonku nebo chilli).
- Obojí nakrájíme na malé kousky a společně s bobkovými listy přidáme k cibulce, zamícháme a necháme chvíli na pánvi.
- Přidáme vařenou červenou čočku, sladkou chilli omáčku, třtinový cukr a tymián.
- Vše promícháme, zalijeme rajčatovou omáčkou, osolíme a na mírném varu vaříme do zhoustnutí směsi.