Domácí müsli tyčinky
Posted On 29. 11. 2022
Výborné domácí mysli tyčinky nebo moderně falpjack :-). Využití mají všestranné:
- jako malé pohoštění, když je nakrájíte na menší tvary – trojúhelníčky, kostičky, obdélníčky
- do krabičky na výlety
- do školy na svačinu
- nebo je nadrobit jako skvělou granolu do jogurtu
Tento recept můžete vidět i ve vysílání pořadu Sama doma ze dne 29.11.2022
Suroviny na pekáček o rozměrech 23×34 cm:
- 250 g ovesných vloček
- 200 g sušeného ovoce (sušené meruňky, rozinky, ananas, brusinky, klikva, křížaly)
- 200 g oříšků a semínek (ořechy vlašské, lískové, kešu, dýňová semínka, slunečnicová)
- 180 g tekutého medu
- 170 g rozpuštěného másla
- 80 g třtinového cukru
- 50 g rozmixovaných vloček
- 50 g rozmixovaného lněného semínka
- Citronová šťáva z poloviny citronu
- Citronová kůra z bio citronu
- ¼ čajové lžičky koření – skořice, kardamon, perníkové koření, vanilka
- Špetka soli
Postup přípravy:
- V kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání rozehřejte máslo, med a cukr do jednolité hmoty.
- Zvolené oříšky společně se sušeným ovocem pokrájíme na menší kousky a promícháme.
- Do směsi přidáme vybrané koření, ovesné vločky, rozmixované ovesné vločky, lněné semínko a sůl. Opět promícháme.
- Ke směsi v kastrůlku nastrouháme citronovou kůru, vymačkáme citronovou šťávu, promícháme a přilejeme k suché směsi. Vše důkladně zamícháme a takto připravenou směs navrstvíme do pekáčku, který jsme vyložili papírem na pečení.
- Vše důkladně umačkáme. Můžeme si pomoci tak, že na povrch položíme kus pečícího papíru a směs přitlačíme válečkem nebo sklenicí. Dáme péci asi na 30 minut při teplotě 165°C, dokud povrch nezezlátne.
- Prochladlou směs krájíme na požadované tvary – tyčinky, čtverečky, trojúhelníky. Lze je zdobit rozehřátou čokoládou.
Poznámka:
- Při intoleranci lepku použijeme bezlepkové ovesné vločky.
- Oříšky můžeme před krájením orestovat na pánvi, zvýrazní to jejich chuť v müsli tyčinkách.