Sladká granola
Posted On 6. 11. 2023
Příprava této granoly je velmi rychlá. Můžete si ji namíchat dle vlastních preferencí, co se týká volby ořechů, sušeného ovoce a třeba i čokolády:-). Je skvělá jako rychlá svačina, když jedete stanovat :-D!
Tento recept je třetím (posledním) ze série receptů, které jsem připravovala společně se slanou granolou a ořechovými muffiny s jablky v pořadu Sama Doma ze dne 3.10. 2023.
Suroviny:
- 350 g ovesných vloček (i bezlepkových)
- 300 g ořechů (libovolně – lískové, vlašské, kešu, oloupané mandle)
- 250 g sušeného ovoce (opět výběr záleží na vás – rozinky, brusinky, i další dle chutě – jahody, maliny, banán)
- 200 g javorového sirupu nebo medu nebo jejich kombinace
- 50 g másla nebo kokosového tuku (veganská a bezlaktozová verze)
- 1 ČL mleté skořice
Postup přípravy:
- Na másle orestujeme ovesné vločky.
- Jakmile začnou růžovět přilijeme javorový sirup nebo med nebo jejich kombinaci.
- Chvíli mícháme, až se vločky začnou spojovat do hrudek.
- Přisypeme nahrubo pokrájené ořechy a sušené ovoce.
- Dochutíme skořicí.
- Necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené nádobě v chladu
Poznámka:
Část javorového sirupu nebo medu lze nahradit rýžovým sirupem. Do směsi lze nasypat i strouhaný kokos, kdo ho má rád.
Milovníci čokolády do hotové vychladlé granoly vmíchají na malé kousky pokrájenou čokoládu nebo čokoládové pecičky.
Pro ty, kteří se zajímají o čínskou dietetiku:
- lze směs poprášit lyofilizovanou mandarinkou CHENPI pro lepší trávení
- nebo lyofilizovanou formou HUANGCHI jako prevenci podzimních nachlazení