Litý koláč s ovocem
Posted On 16. 6. 2017
Tentokrát jedna “klasika” z třeného těsta s vajíčky, třtinovým cukrem a zakysanou smetanou. Koláč nevydržel v lednici ani 24 hodin ?.
Suroviny:
- 3 domácí vejce
- 200 g třtinového cukru
- 300 ml mléka (kravské, mandlové, rýžové, kokosové – dle vašeho stravování)
- 150 ml olivového oleje
- 150 g ječné mouky
- 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů- tzv. vinného kamene
- nastrouhaná citronová kůra z neošetřeného citronu nebo 2 kapky citronové esence do jídla
- sezonní ovoce – já použila muchovník a jahody
- 2 balení (cca 400 g) zakysané smetany
- datlový sirup
Postup přípravy:
- Vajíčka vyšleháme s třtinovým cukrem do světlé nadýchané pěny.
- Postupně přilijeme olej a mléko, krátce zamícháme.
- Přisypeme oba druhy mouky, které jsme smíchali s vinným kamenem.
- Do hotového těsta lehce vmícháme citronovou kůru nebo esenci.
- Těsto nalijeme na plech, poklademe ovocem a upečeme při 160°C asi 40 minut. Upečení kontrolujeme špejlí.
- Zakysanou smetanu smícháme s datlovým sirupem. Množství sirupu volíme podle toho, jak chceme mít výslednou smetanu sladkou.
- Vychladlý koláč poklademe ovocem a navrch natřeme zakysanou smetanu.
Tip:
- Mléko volíme podle toho, zda konzumujeme mléčné výrobky či nikoli. Já preferuji buď mandlové nebo kokosové mléko. V krajním případě lze použít vodu.
- Chceme-li mít koláč bezlepkový, použijeme pohankovou mouku.
- Zakysanou smetanu lze nahradit agarem, který povaříme v hroznové šťávě a nalijeme na ovoce.
One Comment
Mňam Mňam Mňam, výborný koláč a s tou smetanou krásně osvěžující 👍😊😍