Rajčatovo-fazolová polévka
Posted On 15. 6. 2017
Miluji recepty, které mají několik způsobů využití, jako tato polévka. Máte-li předem uvařené fazole, je její příprava rychlá. Ráda ji vařím v létě nebo na podzim, když sklízím svá rajčata.
Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou jsem si sama pro sebe vylepšila lískovými ořechy. Ty samozřejmě můžete vynechat.
Přeji Vám krásné léto a hluboké propojení s naším duchem v srdci, které má v létě největší aktivitu.
Suroviny:
- 550 g rajčat
- 180 g vařených fazolí (cca 60 g v syrovém stavu)
- 100 g zelených fazolek
- 120 g mrkve
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
- ½ ČL čerstvě podrcených koriandrových semínek
- ½ ČL koření garam masala
- špetka kurkumy
- 2 bobkové listy
- ½ ČL soli
- 1 PL rýžového sirupu
- 1 ČL umeocta /lze vynechat/ nebo citronové šťávy
- olivový olej
Postup přípravy:
- Cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.
- Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Fazolky opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova, přidáme plátky česneku a ještě chvíli restujeme.
- Do směsi cibule a česneku vsypeme připravené koření a necháme ho rozvonět. Stačí chvilka, abychom ho nespálili, zhořklo by.
- Přidáme připravená nakrájená rajčata, mrkev a pokrájené zelené fazolky.
- Zalijeme 500 ml vody, přidáme sůl a povaříme asi 10 minut.
- Do hotové polévky vložíme uvařené fazole, prohřejeme, ochutíme rýžovým sirupem, umeoctem/citronovou šťávou a dle chuti dosolíme.
- Zdobíme klíčky, čerstvou bazalkou.
Tip:
Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou lze servírovat:
- s rýží (viz foto)
- s jáhly
- s guinoou
- s těstovnami