Rajčatovo-fazolová polévka

Miluji recepty, které mají několik způsobů využití, jako tato polévka. Máte-li předem uvařené fazole, je její příprava rychlá. Ráda ji vařím v létě nebo na podzim, když sklízím svá rajčata.

Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou jsem si sama pro sebe vylepšila lískovými ořechy. Ty samozřejmě můžete vynechat.

Přeji Vám krásné léto a hluboké propojení s naším duchem v srdci, které má v létě největší aktivitu.

Suroviny:

  • 550 g rajčat
  • 180 g vařených fazolí (cca 60 g v syrovém stavu)
  • 100 g zelených fazolek
  • 120 g mrkve
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • ½ ČL čerstvě podrcených koriandrových semínek
  • ½ ČL koření garam masala
  • špetka kurkumy
  • 2 bobkové listy
  • ½ ČL soli
  • 1 PL rýžového sirupu
  • 1 ČL umeocta /lze vynechat/ nebo citronové šťávy
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Fazolky opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova, přidáme plátky česneku a ještě chvíli restujeme.
  4. Do směsi cibule a česneku vsypeme připravené koření a necháme ho rozvonět. Stačí chvilka, abychom ho nespálili, zhořklo by.
  5. Přidáme připravená nakrájená rajčata, mrkev a pokrájené zelené fazolky.
  6. Zalijeme 500 ml vody, přidáme sůl a povaříme asi 10 minut.
  7. Do hotové polévky vložíme uvařené fazole, prohřejeme, ochutíme rýžovým sirupem, umeoctem/citronovou šťávou a dle chuti dosolíme.
  8. Zdobíme klíčky, čerstvou bazalkou.

Tip:

Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou lze servírovat:

  • s rýží (viz foto)
  • s jáhly
  • s guinoou
  • s těstovnami

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *