Okurková limonáda
Podle teorie pěti elementů k nám přišlo léto ?. Po pravdě včera tu bylo, dnes už není ?.
Tak až k nám přijde teplé až horké počasí, můžeme si ve stravě dovolit více ochlazujících potravin, jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, saláty a různé ochlazující nápoje. Pozor bychom si měli dát na horkost a suchost, která pramení z nadbytku slunce a sucha, což je v létě přirozené. Je na místě, hlídat si pitný režim a přijímat dostatek osvěžující stravy.
Velmi nevhodné je prudké ochlazování se ledovými nápoji, protože chlad stáhne tělo a horko se uvězní uvnitř. Zároveň si takto oslabujeme energetický okruh sleziny, což se může projevit řídkou stolicí.
Chceme-li se ochladit, je dobré zvýšit podíl přirozeně ochlazujících potravin jako je mátový, zelený čaj, okurková limonáda, zeleninové nebo ovocné šťávy, listové saláty, mungo klíčky a další. Strava by měla být pestrobarevná. Měli bychom zvýšit podíl potravin hořké osvěžující chuti, která z energetického pohledu ochlazuje a odstraňuje nadbytek ohně a horka v těle, nechává klesnout energii a vylučuje vlhkost, která se do těla dostává s přijatou syrovou stravou a vyrovnává nadměrný oheň srdce.
Přeji všem krásný vstup do léta a svých srdcí, které přebírají svou vládu v letním období ?
Suroviny:
- 1 salátová okurka
- 1l minerálky
- 2-3 PL javorového sirupu
- 2 PL šťávy z limetky
- hrst čerstvé máty
Postup přípravy:
- Okurku a mátu rozmixujeme, dochutíme ostatními surovinami a zalijeme minerálkou.
- Zdobíme mátou a plátkem okurky.