Napařená zelenina s fazolkami adzuki

Toto je druhý recept z pořadu Sama Doma, věnovaný obezitě, ze dne 16.5.2017. I zde hraje hlavní roli především tepelně upravená zelenina obohacená luštěninou. Fazolky adzuki jsem vybrala záměrně, pro jejich pročišťující a detoxikační vlastnosti. Dále odstraňují stavy horkosti v těle, rozptylují stagnaci krve, snižují otoky, jsou močopudné a vysušují. Jako příloha je vhodná bezlepková obilnina.

Zeleninu můžete různě kombinovat. Pokud nemáte nějaké zdravotní omezení, je jedno, kterou zeleninu zvolíte. Já preferuji místní, pokud to jde, sezonní zeleninu.

Suroviny:

  • 100 g pórku
  • 150 g zeleniny (fenykl, mrkev, tuřín, brokolice, chřest, červená řepa, pastinák……)
  • 50 g vařených fazolek adzuki
  • 1 ČL zázvorové šťávy
  • 1 ČL kuzu
  • 1 ČL černého sezamu
  • 40 ml vody
  • Sůl
  • Bylinky – tymián, rozmarýna, saturejka

Postup přípravy:

  1. Zeleninu dle našeho výběru nakrájíme na proužky.
  2. Vložíme do pařáčku, který máme umístěný v hrnci s vroucí vodou. Napařujeme do změknutí zeleniny.
  3. Pórek osmahneme na trochu oleje, orestujeme černý sezam, vmícháme napařenou zeleninu a vařené fazolky adzuki.
  4. Ve skleničce rozmícháme kuzu s vodou a zázvorovou šťávou.
  5. Vlijeme do směsi na pánvičce.
  6. Dochutíme solí a bylinkami.

Podáváme s:

  • Vařenými jáhly
  • vařenou pohankou
  • dlouhozrnnou rýží
  • vařenou slzovkou
  • celerovým pyré
  • s kvašenou zeleninou
  • s listovým salátem bez obilné přílohy

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *