Salát z mrkve a daikonu
Jaro je už tady ???.
Pokud chceme podpořit naše játra a pomoci jim, aby měla dostatek energie a byla průchozí bez energetických bloků, je dobré na jaře částečně upravit stravu.
Zde je jeden recept, který se k jarní úpravě stravy hodí. Ale nerada bych ve Vás vzbudila dojem, že byste se měli stravovat saláty a čerstvou zeleninou. Rozhodně ne. Základem je tepelně upravená strava (blanšírování, napařování krátký var) a saláty jako příloha.
Řapíkatý celer zlepšuje trávení, vysušuje vlhkost má vysoký obsah křemíku (důležitý pro naše klouby a vazy) a pročišťuje krev. Bílá ředkev (daikon) má výrazné čistící účinky, rozpouští hlenovité usazeniny v těle a podporuje trávení. Klíčky jsou plné enzymů, vitamínů a minerálů.
Lněný olej obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny a to dokonce ve vyšším poměru než omega 6 nenasycené mastné kyseliny, což je pro naše tělo velmi důležité. Používá se jen pro studenou kuchyni.
Suroviny na 2-3 porce:
- 170 g bílé ředkve – daikonu
- 100 g mrkve
- 50 g řapíkatého celeru
- Mladé listy divokých bylin – pampelišek, bršlice, jitrocele, sedmikrásek
- 1 PL lněného oleje
- 1 PL umeocta
- 1 ČL zázvorové šťávy
- 2 PL rýžového sirupu (lze vynechat)
Postup přípravy:
- Mrkev a bílou ředkev nastrouháme na hrubo.
- V hrnečku nebo misce smícháme umeocet, zázvorovou šťávu a lněný olej. Kdo preferuje sladší chuť, může do zálivky přidat i rýžový sirup.
- Zálivku nalijeme na nastrouhanou zeleninu.
- Promačkáme, aby zelenina začala pouštět šťávu.
- Pokrájíme listy divokých bylin a řapíkatý celer.
- Jemně vmícháme do salátu.
- Lze přidat ještě naklíčená semínka (chia, pískavice, hořčice, brokolice, jetele) nebo mungo klíčky