Batátové pyré s mung dálem
Posted On 23. 8. 2016
Normálně si batáty téměř nekoupím, ale přelom srpna/září mě k tomu nutí :-).
„Babí léto“ – ve znamení kořenové a žluto-oranžové zeleniny a samozřejmě s černuchou 🙂 . Jídlo obohacené o luštěninu, abychom mohli omezit nebo ideálně zcela vynechat mléčné výrobky, alespoň na toto období.
Suroviny na 3-4 porce:
- 350 g batátů
- 250 g mrkve
- 50 g mung dálu (žlutý loupaný hrách)
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL drceného koriandru
- 1 ČL černuchy
- mořská řasa Wakame – velikost poštovní známky
- 1ČL soli (já použila růžovou himalájskou sůl)
- Lze umeocet
Poznámka:
- Poměr zelenin si můžete upravit podle Vaší chuti. Není důležité, abyste měli přesně např. 300 g batátů… Důležitá je pohoda u vaření 🙂
- Nemáte-li mung dál, můžete použít červenou čočku. Mung dál má ale plnější, krémovější chuť.
Postup přípravy:
- Mung dál namočíme do vody a propláchneme.
- Batáty a mrkev oloupeme a nakrájíme na přibližně stejné kousky.
- Česnek a cibuli nakrájíme na malé kousky.
- Do hrnce dáme olej a česnek s cibulí orestujeme do zlatova.
- Přisypeme koření a necháme ho rozvonět na oleji.
- Přidáme směs batátů s mrkví, promytý mung dál, řasu Wakame, osolíme a zalijeme menším množství vody.
- Vaříme do změknutí zeleniny, tak, aby po dovaření v hrnci nebyla téměř žádná voda.
- Vše rozmixujeme včetně řasy, dochutíme solí nebo můžeme přidat umeocet.
Návrh na servírování:
- S avokádovou pomazánkou
- S karbanátky (třeba hrachové :-))
- Jako dip k zelenině
- S orestovaným tofu a zeleninovým salátem
- S rýží, jáhly
#bezlepkové #bezlaktózy #zelenina #vegan #luštěnina