Batátové pyré s mung dálem

Normálně si batáty téměř nekoupím, ale přelom srpna/září mě k tomu nutí :-).

Batátové pyré s mung dálem

„Babí léto“ – ve znamení kořenové a žluto-oranžové zeleniny a samozřejmě s černuchou 🙂 . Jídlo obohacené o luštěninu, abychom mohli omezit nebo ideálně zcela vynechat mléčné výrobky, alespoň na toto období.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 350 g batátů
  • 250 g mrkve
  • 50 g mung dálu (žlutý loupaný hrách)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL drceného koriandru
  • 1 ČL černuchy
  • mořská řasa Wakame – velikost poštovní známky
  • 1ČL soli (já použila růžovou himalájskou sůl)
  • Lze umeocet

Poznámka:

  • Poměr zelenin si můžete upravit podle Vaší chuti. Není důležité, abyste měli přesně např. 300 g batátů… Důležitá je pohoda u vaření 🙂
  • Nemáte-li mung dál, můžete použít červenou čočku. Mung dál má ale plnější, krémovější chuť.

Postup přípravy:

  1. Mung dál namočíme do vody a propláchneme.
  2. Batáty a mrkev oloupeme a nakrájíme na přibližně stejné kousky.
  3. Česnek a cibuli nakrájíme na malé kousky.
  4. Do hrnce dáme olej a česnek s cibulí orestujeme do zlatova.
  5. Přisypeme koření a necháme ho rozvonět na oleji.
  6. Přidáme směs batátů s mrkví, promytý mung dál, řasu Wakame, osolíme a zalijeme menším množství vody.
  7. Vaříme do změknutí zeleniny, tak, aby po dovaření v hrnci nebyla téměř žádná voda.
  8. Vše rozmixujeme včetně řasy, dochutíme solí nebo můžeme přidat umeocet.

Návrh na servírování:

  • S avokádovou pomazánkou
  • S karbanátky (třeba hrachové :-))
  • Jako dip k zelenině
  • S orestovaným tofu a zeleninovým salátem
  • S rýží, jáhly

#bezlepkové #bezlaktózy #zelenina #vegan #luštěnina

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *