Bezlepkový kváskový chleba
Posted On 24. 6. 2016
Další recept bez lepku. Je trochu složitější, ale stojí za to ho vyzkoušet 🙂
Suroviny:
- 250 g rýžové mouky z celozrnné rýže
- 250 g pohankové mouky
- 4 PL rýžového kvásku
- Cca 300 ml vody (i více)
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého kmínu
- Sezamová semínka na vysypání formy
- Olej na vymazání formy
,Postup přípravy:
- Vše zpracujeme na těsto konzistence hustšího palačinkového těsta. Případně dolijeme vodu.
- Formu, ve které budeme chléb napařovat a pak i péci, pořádně vymažeme olejem a vysypeme semínky.
- Těsto necháme kynout cca 5-6 hodin přikryté plátnem. Ideálně první 3 hodiny při 20-24°C a další 3 hodiny při 30-34°C.
- Po vykynutí napařujeme 45 minut a pak dopékáme 25 minut při 180°C.
Důležité:
Velikost formy musí být taková, aby se vešla do některého hrnce, který vlastníte a po vložení formy do hrnce lze hrnec přiklopit pokličkou!!
#bezlepkové
2 Comments
Dobrý den, když bych chleba rovnou upekla (nenapařovala), bude to v pořádku? Děkuji.
Hezký den, Veroniko,
chléb můžete rovnou upéci, ale bude se více drobit. Bezlepkové mouky jsou méně nasákavé a při napaření přijmou do sebe více vody a chléb bude vláčnější a pružnější.