Bezlepkový meruňkový koláč
Posted On 19. 7. 2016
Suroviny na plech o rozměrech cca 26 x 34 cm:
„Suché suroviny“:
- 200 g pohankové mouky (ideální je, pokud si ji doma čerstvě namelete)
- 100 g kukuřičné mouky hladké
- 1 ČL vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek)
- ½ ČL sody
- 1 PL kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku)
- Špetka soli
„Mokré suroviny“:
- 50 g kokosu + 500 ml vroucí vody
- 150 g datlového sirupu
- 60 g olivového oleje neb rozpuštěného kokosového tuku
- 2 kapky jedlé citronové esence.
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme kokosové mléko. Odměřené množství kokosu zalijeme vroucí vodou a necháme asi 15 minut stát. Poté rozmixujeme dohladka. Tady kladu důraz na kokos v bio kvalitě.
- V míse smícháme suché suroviny.
- V druhé míse odměříme 250 ml „kokosového„ mléka a přidáme datlový sirup a olej. Kdo chce, ovoní citronovou esencí.
- Promícháme suché a mokré suroviny.
- Těsto opatrně rozetřeme na vymazaný a kokosem vysypaný pekáček.
- Na těsto nalijeme náplň a poklademe pokrájenými meruňkami.
- Posypeme drobenkou.
- Pečeme okolo 40 minut, dokud nezačne drobenka zlátnout.
Tofu náplň
Suroviny
- 190-200 g tofu natural (podle toho, jaké seženete balení)
- zbytek kokosového mléka z množství uvedeném v přípravě těsta
- 1 vanilkový pudink
- 2 kapky jedlé citronové esence nebo citronová kůra
- 8 PL rýžového sirupu / datlového sirupu (pak bude náplň nahnědlá) / třtinového cukru
- meruňky
Postup přípravy:
- Tofu, kokosové mléko a sirup rozmixujeme do hladké hmoty.
- Vmícháme vanilkový pudink a nalijeme na těsto.
- Poklademe pokrájenými meruňkami.
Drobenka
Suroviny
- 8 PL rýžové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
- 4 PL rýžového sirupu
- 2 PL kokosového tuku
- Špetka skořice
Postup přípravy:
- V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk a sirup.
- Zapracujte rýžovou mouku.
2 Comments
Dobry den pani Miso,
prosim dalo by se misto kokosoveho mleka pouzit i jine?Mam koupene mandlove a ovesne.. Deti mi kokos docela bojkotuji..
Dekuji za Vase rady a uzasne recepty..
Hezký den, paní Barboro,
určitě můžete použít oboje z vámi uvedených mlék. Asi bych se přiklonila k mandlovému. Použijte množství 500 ml (2 x 250 ml). Když byly mé děti malé, také mi kokos nejedly, ale to se s věkem mění :-D.
Přeji Vám, ať koláč chutná všem 🙂
Míša