Celerová kaše
Posted On 20. 1. 2017
Asi se vám to bude zdát zvláštní, ale mé oblíbené jídlo je celerová kaše s celerovým špekem nebo s osmaženou hlívou/ houbičkami shitake doplněná salátem či jinou zeleninou ?.
Cítím se po tomto jídle příjemně – pohladí trávení. Chuť výsledného jídla závisí hodně na celeru a jeho uskladnění. Pokud máte celer čerstvý, ze zahrádky, téměř neucítíte jeho typickou vůni a chuť v hotovém jídle. Čím déle je celer uskladněný, tím více má své „aroma“, které může někomu vadit. A na způsobu uskladnění také záleží!
Přiznávám, spotřebu celeru mám velikou ?.
Suroviny na 1 porci:
- 400 g celeru (část lze nahradit pastinákem, petrželí)
- 3-4 PL ovesné smetany
- Kousek másla (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More) / vegani dají trochu oleje
- Sůl
Postup přípravy:
- Celer (lze k němu přidat petržel i pastiňák) oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme je do kastrůlku a podlijeme trochou vody, osolíme.
- Vaříme do úplného změknutí celeru (petržele, pastiňáku).
- Ideální je, když po skončení varu nemáme v kastrůlku téměř žádnou vodu.
- Pokud nějaká voda zbyla, slijeme ji třeba do skleničky a použijeme jako vývar na přípravu polévky.
- Když zbyde více vody, ztrácí celer na chuti, protože se spousta látek „vylouhuje“ právě do té vody.
- Uvařený měkký celer rozmixujeme s kouskem másla (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More) a naředíme ovesnou smetanou. Ta kaši nádherně zjemní.
- Dochutíme solí.
Podáváme:
- Doplněné zeleninový salátem – řepa s křenem, pickles,…
- S blanšírovanou zeleninou
- S luštěninovými karbanátky…
- Já ji miluji s celerovým špekem (když celer, tak pořádně ??)
- S orestovanou hlívou/shitake na kmínu a česneku.
- Posypané gomasiem z černého sezamu.
- S klíčky,….