Celožitný kváskový chléb II

Jednou jsem se sama pochválila, a to u receptu celožitného kváskového chleba. A jak už to tak bývá, zrovna tento recept jsem ještě o moc vylepšila. Teď raději zůstanu skromná, nebudu se chválit, ale věřte, že celožitný chléb podle toho to receptu je “nebe v hubě?” .

Poměr surovin zůstává stejný jako o předchozího receptu na celožitný kváskový chléb, jen se mění postup kynutí z 2. fázového na 3. fázové kynutí. Ty dvě hodiny, které tomu musíte věnovat navíc, rozhodně za to stojí!!! Moc přeji všem, ať se chléb vydaří ?

Množství těsta je počítáno na formu o rozměrech 24×12 cm!!!:

1. FÁZE KYNUTÍ (9-12 hodin):

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku (zaděláme ideálně večer):

  • 200 g žitné mouky
  • 200 g vody
  • 1 PL kvásku

Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

2. FÁZE KYNUTÍ (cca 4 hodiny):

Druhý den ráno přidáme následující suroviny:

  • 400 g kvásku – to je ten rozkvas z večera
  • 200 g žitné mouky
  • 200 g vody
  • 15 g soli
  • 1 PL rýžového sirupu/sladu
  • 1 ČL koření – mletý kmín nebo chlebové koření
  • volitelně semínka k posypání (dýňová, sezamová, slunečnicová, i ořechy)

Postup přípravy:

  1. Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je lepivé).
  2. Moc těsto nehněteme, stačí ho promíchat, aby v něm nebyla nerozmíchaná mouka.
  3. Mísu opět přikryjeme sáčkem nebo utěrkou a necháme cca 4 hodiny kynout.

3. FÁZE KYNUTÍ (cca 1,5 hodiny):

Po vykynutí těsta z druhé fáze kynutí přidáme do mísy následující suroviny a promícháme:

  • 100 g žitné mouky
  • 100 g (ml) vody
  1. Promíchané těsto natřeme do formy (raději ji vymažte máslem) na biskupský chlebíček nebo chlebové formy tvaru dlouhého kvádru a kdo má rád, posype chléb dýňovými (slunečnicovými, sezamovými nebo lněnými semínky).
  2. Formu s těstem vložíme do sáčku, kde nad formou vytvoříme ze sáčku prostor, aby mělo těsto kam kynout. Použijeme-li utěrku, ta se prověsí a během kynutí se na ni těsto přichytí a pak při odstranění utěrky, strhneme i vykynutý chléb.
  3. Necháme kynout, přikryté, 1,5-2 hodiny, záleží na teplotě místnosti, kde chléb kyne.
  4. Troubu rozehřejeme na 230°C.
  5. Vykynutý chléb pečeme 15 min na 230 °C, poté přikryjeme alobalem na 10 minut.
  6. Po 10 minutách alobal odkryjeme a dopékáme 15-20 minut stále při 230°C. Určující je barva chleba, abychom ho ze shora nespálili.
  7. Po upečení chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho na mřížce vychladnout.
143 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *