Červená řepa s čočkou beluga

Opět recept z červené řepy. Patří mezi mé oblíbené zeleniny….

Vzhledem k tomu, že řepa podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a příznivě působí na játra, kde rozpouští stagnace, si myslím, že si zaslouží více pozornosti při přípravě jídel ?.

Tento recept jsem připravovala v pořadu Sama Doma, kde byly ústředním tématem cévní nemoci, především křečové žíly a hemoroidy. Pokud si chceme pomoci i stravou, je důležité připravovat potraviny, kde by měla převažovat tepelně zpracovaná kořenová zelenina ( a tou řepa je ?), obiloviny -jako je kulatozrnná rýže, ječmen, slzovka a další potraviny pomáhajících odstranit blokádu krve. Proto tento recept v kombinaci s hlívou a glazovanou zeleninou.

Suroviny:

  • 1 ks červené řepy velikosti grepu/nebo 2 menší řepy
  • Cca 15 ks hřebíčku
  • 1 PL umeoceta/jablečný ocet
  • 1 ½ PL rýžového sirupu
  • 1 ČL kuzu
  • 50 ml vody
  • 1 PL olivového oleje
  • 40 g černé čočky beluga
  • Sůl

Postup přípravy:

  1. Do červené řepy napícháme hřebíček a upečeme do změknutí řepy. Trvá to asi hodinu.
  2. Černou čočku uvaříme s řasou wakame a bobkovým listem do změknutí.
  3. Vařenou červenou řepu oloupeme a pokrájíme na malé čtverečky.
  4. Do pánve nalijeme olej, řepu lehce orestujeme a přisypeme vařenou černou čočku.
  5. Kuzu rozmícháme ve vodě.
  6. Ke směsi na pánvi přidáme umeocet, rýžový sirup a sůl.
  7. Přilijeme rozmíchané kuzu a krátce povaříme.
  8. Dochutíme solí.

Podáváme s:

  • zeleninovým salátem a vařenou rýží / ječnými kroupami
  • s hlívou a glazovanou zeleninou, opět doplněné vařenou obilninou
  • nebo samotnou s římským salátem třeba jako lehkou večeři ?

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *