Červená řepa s čočkou beluga
Posted On 8. 2. 2017
Opět recept z červené řepy. Patří mezi mé oblíbené zeleniny….
Vzhledem k tomu, že řepa podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a příznivě působí na játra, kde rozpouští stagnace, si myslím, že si zaslouží více pozornosti při přípravě jídel ?.
Tento recept jsem připravovala v pořadu Sama Doma, kde byly ústředním tématem cévní nemoci, především křečové žíly a hemoroidy. Pokud si chceme pomoci i stravou, je důležité připravovat potraviny, kde by měla převažovat tepelně zpracovaná kořenová zelenina ( a tou řepa je ?), obiloviny -jako je kulatozrnná rýže, ječmen, slzovka a další potraviny pomáhajících odstranit blokádu krve. Proto tento recept v kombinaci s hlívou a glazovanou zeleninou.
Suroviny:
- 1 ks červené řepy velikosti grepu/nebo 2 menší řepy
- Cca 15 ks hřebíčku
- 1 PL umeoceta/jablečný ocet
- 1 ½ PL rýžového sirupu
- 1 ČL kuzu
- 50 ml vody
- 1 PL olivového oleje
- 40 g černé čočky beluga
- Sůl
Postup přípravy:
- Do červené řepy napícháme hřebíček a upečeme do změknutí řepy. Trvá to asi hodinu.
- Černou čočku uvaříme s řasou wakame a bobkovým listem do změknutí.
- Vařenou červenou řepu oloupeme a pokrájíme na malé čtverečky.
- Do pánve nalijeme olej, řepu lehce orestujeme a přisypeme vařenou černou čočku.
- Kuzu rozmícháme ve vodě.
- Ke směsi na pánvi přidáme umeocet, rýžový sirup a sůl.
- Přilijeme rozmíchané kuzu a krátce povaříme.
- Dochutíme solí.
Podáváme s:
- zeleninovým salátem a vařenou rýží / ječnými kroupami
- s hlívou a glazovanou zeleninou, opět doplněné vařenou obilninou
- nebo samotnou s římským salátem třeba jako lehkou večeři ?